Την επιτακτική ανάγκη οικονομικής στήριξης των μικρών και πολύ μικρών τουριστικών επιχειρήσεων, κυρίως οικογενειακού χαρακτήρα, με την έκτακτη χορήγηση εφάπαξ ποσού ύψους 8.000 ευρώ, ανά επιχείρηση, επισημαίνουν με  Αναφορά που κατέθεσαν οι οι βουλεύτριες ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ Πιερίας Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα και Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου, στηρίζοντας το αίτημα  της κοινής επιστολής της  Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας  και της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων & Διαμερισμάτων Πιερίας-Ημαθίας-Πέλλας.

Εκτός των προγραμμάτων ενίσχυσης  εξαιτίας παράλογων κριτηρίων

Είναι χαρακτηριστικό, όπως επισημαίνεται, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των 370
ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και των 980 επιχειρήσεων ενοικιαζομένων δωματίων της
Πιερίας αποκλείονται από τη σχεδιαζόμενη Δράση ΕΠΑνΕΚ του ΕΣΠΑ 2021-2027,
προϋπολογισμού 350 εκατομμυρίων ευρώ, για την παροχή κεφαλαίου κίνησης λόγω
της προϋπόθεσης  μίας τουλάχιστον ετήσιας μονάδας εργασίας (ΕΜΕ).

Δεδομένου του μέσου όρου λειτουργίας τεσσάρων  μόνον μηνών (Μάιος-Σεπτέμβριος) των επιχειρήσεων στην πλειοψηφία των περιοχών της Βόρειας Ελλάδος, η 1 ΕΜΕ πρακτικά σημαίνει τρεις εργαζόμενους πλήρους 8ωρης απασχόλησης, γεγονός που καθιστά απαγορευτική την ένταξη της πλειοψηφίας των μελών τους. Οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι οικογενειακού χαρακτήρα με αυταπασχόληση των μελών της οικογένειας, χωρίς αυτή η απασχόληση να αποτυπώνεται στις καταστάσεις του ΕΡΓΑΝΗ. Η απαλοιφή αυτού του κριτηρίου ένταξης επιχειρήσεων στη συγκεκριμένη Δράση, κρίνεται αναγκαία, ενώ θα εναρμονίζεται με την  προκήρυξη του αντίστοιχου προγράμματος επιδότησης κεφαλαίου κίνησης των αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων και επιχορήγησης υφιστάμενων επιχειρήσεων γυμναστηρίων, παιδότοπων , όπου δεν τίθεται απαίτηση μιας  ΕΜΕ.

Για περισσότερο από έναν χρόνο τα μικρά τουριστικά καταλύματα έχουν περιέλθει σε κατάσταση «ασφυξίας», εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας, αποτέλεσμα των παράλογων κριτηρίων και προϋποθέσεων που απαιτούνταν, στα προγράμματα ενίσχυσης., τα οποία εκπόνησαν τα αρμόδια υπουργεία. Μάλιστα οι επιχειρήσεις μικρών τουριστικών καταλυμάτων αποκλείστηκαν στο σύνολό τους από το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, ενώ την ίδια στιγμή, οι περισσότερες από αυτές τέθηκαν εκτός των χρηματοδοτήσεων των περιφερειών, λόγω των υψηλών μορίων που απαιτούνταν.

Πηγή: pierianews.gr