Στα όσα διαδραματίστηκαν σήμερα κατά τον εορτασμό των Θεοφανίων, αναφέρθηκε ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως και εκπρόσωπος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, Αθηναγόρας, σημειώνοντας πως η Εκκλησία επέδειξε ανυπακοή στα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση για την αποφυγή διασποράς του κοροναϊού και η κυβέρνηση ανοχή.

Μιλώντας στον Alpha 98,9, ο Μητροπολίτης ανέφερε πως “δεν γνωρίζω αν υπήρξε συνεννόηση σε ανώτατο επίπεδο, δεν γνωρίζω καν τι συζητήθηκε ανάμεσα στον κ. Πρωθυπουργό και τον Αρχιεπίσκοπο” και συμπλήρωσε: “Αλλά νομίζω ότι σοφά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εφήρμοσε αναλογικά μέτρα όπως γίνεται και στις διαδηλώσεις. Νομίζω ότι αυτό ήταν μία απόφαση δικιά του και των στελεχών της Αστυνομίας. Δηλαδή παραδείγματος χάριν εμείς δεν είχαμε καθόλου αστυνόμευση εδώ στο Ίλιον. Ξέρω πάρα πολύ καλά ότι ο διοικητής του τμήματος με τους αστυνομικούς είχαν περάσει από τις εκκλησίες. Ήταν η απόφαση του κ. Χρυσοχοΐδη πιστεύω, δεν ξέρω. Δεν το ξέρω μετά βεβαιότητας”.

Συνέχισε δε, λέγοντας πως “αποφάσισε να εφαρμόσει ό,τι κάνει και με τις διαδηλώσεις. Και επειδή δεν είμαστε τα παιδάκια των Εξαρχείων να έχουμε καδρόνια, σιδερολοστούς και λοιπά ήταν πιο ήπια”.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε πως “εμείς δείξαμε ανυπακοή και η κυβέρνηση έδειξε ανοχή. Νομίζω κάπως έτσι πρέπει να έγινε. Αλλιώς έπρεπε να είχαμε μέτρα, να ήμουν στο αυτόφωρο τώρα. Έτσι δεν είναι;”.

Πάντως καταδίκασε την απόφαση του Μητροπολίτη Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Ιερώνυμου και του πρώην Μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιο να ρίξουν κανονικά τον σταυρό για τον αγιασμό των υδάτων, αφού, όπως είπε, είναι αντίθετη με την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. “Εδώ υπάρχει πρόβλημα”, είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στην επιστολή που έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος στους Μητροπολίτες.

“Την καταδικάζω βεβαίως”, τόνισε και ερωτηθείς αν θα επιβληθούν κάποιες ποινές υπογράμμισε: “Αυτό θα το απαντήσω στις 12 του μηνός που έχουμε Σύνοδο και στην οποία θα συζητήσουμε αυτά τα θέματα. Αν θα πρέπει να σταλεί κάτι σε αυτούς ή σε κάποιους άλλους”.

Επίσης, αποκάλυψε πως η εκκλησία προσέφυγε το βράδυ της Τρίτης στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τη μη συμμετοχή πιστών στη λειτουργία των Θεοφανίων.

enikos.gr

Πηγή: pierianews.gr