Καταλυτική ημερομηνία για την άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κοροναϊό είναι η 18η Μαΐου, με τη χαλάρωση των μέτρων να μπαίνει στο τρίτο στάδιο.

Στις 18 Μαΐου θα απελευθερωθούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό στην ηπειρωτική χώρα, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Για τα νησιά θα ληφθούν αποφάσεις τις επόμενες ημέρες.

Φίλτρο στις μετακινήσεις εκτός Αττικής μετά τις 18 Μαΐου

Ανοιχτό είναι βέβαια το ενδεχόμενο να μην μπορούν οι πολίτες να μετακινηθούν ελεύθερα σε όλη την ηπειρωτική χώρα ακόμα και μετά από τις 18 Μαΐου.

Δεν είναι απίθανο να υπάρχει απαγόρευση μετάβασης σε ορισμένες περιοχές της χώρας, οι οποίες έχουν έντονο επιδημιολογικό φορτίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», πολλοί δήμαρχοι έχουν ενημερώσει κρατικούς αξιωματούχους ότι δεν θέλουν επισκέπτες από την Αθήνα κι από άλλες περιοχές και μετά τις 18 Μαΐου, σε μία επανάληψη των θέσεών τους και πριν το Πάσχα.

Όπως δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Χαρδαλιάς «θα δώσουμε την δυνατότητα να μεταβούν στα εξοχικά τους κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες κι υπό συγκεκριμένους όρους που όλα αυτά θα προκύψουν από τα επιδημιολογικά φορτία και τους πολλαπλασιαστές που εκείνη την περίοδο θα έχουν κατοχυρωθεί για την κάθε περιοχή. Άρα όλα αυτά θα γίνουν με ξεκάθαρους κανόνες και πρωτόκολλα.

Δεν θα επιτρέπεται η μετάβαση σε νησιά

Όσον αφορά στα ταξίδια στα νησιά, μπορεί τυπικά η πρόσφατη ΚΥΑ να επιβάλει απαγόρευση της ακτοπλοΐας μέχρι τις 18 Μαϊου, όμως όλα δείχνουν ότι η απαγόρευση αυτή θα παραταθεί.

Ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, κατέστησε σαφές  ότι μπορεί από τις 18/5 να απελευθερώνεται η μετακίνηση στην ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για τα νησιά.

«Εκτιμώ ότι θα γίνει γρηγορότερα από την 1η Ιουλίου η έναρξη της τουριστικής περιόδου. Μην συγχέουμε τις μετακινήσεις στη ηπειρωτική χώρα με τα νησιά. Δεν θα είναι ελεύθερες οι μετακινήσεις στα νησιά από τις 18 Μαΐου», είπε στο LIVE NEWS.

Πάντως, εξαιρέσεις υπάρχουν και όσον αφορά τις μετακινήσεις των πολιτών, μετά την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, από μικρά σε μεγαλύτερα νησιά εντός περιφερειακής ενότητας.

Ο περιορισμός δεν καταλαμβάνει τις αεροπορικές συνδέσεις, καθώς και την κυκλοφορία πλοίων και σκαφών που γίνονται αποκλειστικά και μόνο για τη μετακίνηση:

  • Των μόνιμων κατοίκων των νησιών προς το νησί της μόνιμης κατοικίας τους
  • Των κατοίκων μικρών νησιών προς μεγαλύτερα νησιά της ίδιας περιφερειακής ενότητας, καθώς και των κατοίκων του Δήμου Τροιζηνίας-Μεθάνων προς τη νήσο Πόρο.

Πηγή: pierianews.gr