Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η εξόφληση των ασφαλιστικών χρεών των ελευθέρων επαγγελματιών για το έτος 2019.

Αυτό αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr από αρμόδια στελέχη των Ταμείων, σύμφωνα με τα οποία, το βασικό σενάριο προβλέπει πως η εκκαθάριση των εισφορών του 2019 (με βάση το δηλωτέο εισόδημα του 2018, σύμφωνα με τον ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου) στο κομμάτι που αφορά τα χρεωστικά υπόλοιπα θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως τον ερχόμενο Αύγουστο, έτσι ώστε να αναρτηθούν τα ειδοποιητήρια γύρω στα τέλη του ίδιου μηνός.

Σ’ αυτήν την περίπτωση, η προθεσμία της πληρωμής της 1ης δόσης θα τεθεί γύρω στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη.

Υπενθυμίζεται πως τα χρεωστικά υπόλοιπα μπορούν να πληρωθούν συνολικά σε 5 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Εφόσον επαληθευθεί το σενάριο που προβλέπει την πληρωμή της 1ης δόσης το Σεπτέμβριο, οι υπόλοιπες 4 δόσεις θα πρέπει να πληρωθούν στο διάστημα Οκτωβρίου 2021-Ιανουαρίου 2021.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως πως για τη συντριπτική πλειοψηφία των μη μισθωτών (δηλ. για γύρω στους 750.000 επαγγελματίες και αγρότες) η εκκαθάριση σ΄ο,τι αφορά τα χρεωστικά υπόλοιπα έχει ολοκληρωθεί.

Εκκρεμεί η εκκαθάριση για περίπου 50.000, λόγω εκκρεμών λοιπών στοιχείων και καθυστερημένης ενσωμάτωσης στοιχείων.

Δεδομένου ότι προέχει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ολοκλήρωση της εκκαθάριση των εισφορών των παράλληλα απασχολούμενων επαγγελματιών για το έτος 2020, η ανάρτηση των ειδοποιητηρίων για τις οφειλές του 2019 θα πάει λίγο ακόμα πίσω (σ.σ. τον Αύγουστο).

Όσον αφορά την εκκαθάριση των εισφορών των παράλληλα απασχολούμενων, πρόκειται για μία διαδικασία που προβλέπεται από τον ασφαλιστικό νόμο Βρούτση (σ.σ. ψηφίστηκε Φεβρουάριο του 2020) και προέρχεται από τις διατάξεις εκείνες που ορίζουν πως οι μισθωτοί ή μη μισθωτοί με παράλληλη μη μισθωτή (επαγγελματική, αγροτική) δραστηριότητα, απαλλάσσονται από καταβολή εισφορών, εφόσον πληρώνουν κατ΄ελάχιστον 252 ευρώ/μήνα.

Έτσι, σε όποιον πλήρωσε παραπάνω από 252 ευρώ, ο e-ΕΦΚΑ πρέπει να επιστρέψει τα θετική διαφορά έως τα 252 ευρώ/μήνα, ενώ σε όποιον πλήρωσε λιγότερα από τα 252 ευρώ, ο e-EΦΚΑ πρέπει να εισπράξει από τον ασφαλισμένο την αρνητική διαφορά.

Υπενθυμίζεται πως, όσον αφορά τα χρεωστικά υπόλοιπα από την εκκαθάριση των εισφορών του 2019 αφορούν πάνω από 800.000 μη μισθωτούς, ενώ το συνολικό ύψος τους ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.

Οι οφειλές αυτές έχουν προκύψει είτε γιατί ορισμένοι επαγγελματίες δήλωσαν το 2018 υψηλότερο εισόδημα σε σχέση με το 2017, είτε γιατί δεν πλήρωσαν (ούτε καν μερικώς) τις κατώτατες εισφορές το 2019.

capital.gr

Πηγή: pierianews.gr