Αξιότιμοι κύριοι,

Όλοι θυμόμαστε τη μεγάλη δυσφήμιση που υπέστη η χώρα μας κατά την περίοδο ΙουλίουΑυγούστου 2020,εξαιτίας και των δύσκολων συνθηκών ελέγχουν που επικρατούσαν στα χερσαία σύνορα μας. ΦΕΤΟΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΟΥΝ ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ. Η διασφάλιση της δυνατότητας ομαλούς και ασφαλούς προσέλευσης των οδικών τουριστών είναι, ειδικά για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ηπειρωτική χώρα Βόρεια Ελλάδα, όπου οι οδικοί τουρίστες αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία των πελατών τους, ζήτημα επιβίωσης, τόσο για αυτές, όσο και για τις περιοχές στις οποίες δραστηριοποιούνται, οι οποίες ζουν από τον τουρισμό. Η μεγάλη προσπάθεια που γίνεται από όλα τα συναρμόδια Υπουργεία και υπηρεσίες για το άνοιγμα του τουρισμού από τις 14Μαΐου θα πρέπει να περιλαμβάνει και συγκεκριμένο σχέδιο για τον τρόπο διαχείρισης των χερσαίων συνόρων μας και τη διαδικασία εισόδου μέσω αυτών των τουριστώνεπισκεπτών μας. Δυστυχώς η ενημέρωση που έχουμε είναι πως μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει οποιαδήποτε βελτίωση σε υποδομές και θέματα στελέχωσης των σχετικών υπηρεσιών. Κατά την άποψή μας είναι απαραίτητο:

  • Να υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης από όλους τους συνοριακούς σταθμούς. Αντιλαμβανόμαστε πως λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης που επικρατεί σε ορισμένες γειτονικές χώρες (Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Τουρκία),αυτό δεν είναι εφικτό να γίνει άμεσα στην παρούσα φάση. Θα πρέπει όμως να δοθεί προτεραιότητα στον συνοριακό σταθμό των Ευζώνων,μέσω του οποίου έρχονται τουρίστες επισκέπτες όχι μόνο από τη Σερβία (υπάρχει σχετική διμερής συμφωνία), αλλά και από τις περισσότερες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.
  • Να υπάρξει βελτίωση των υποδομών των συνοριακών σταθμών και ενίσχυση της στελέχωσής τους, ιδιαίτερα του προσωπικού που υπάγεται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη(Ελληνική Αστυνομία) και των υπαλλήλων των Τελωνείων.
  • Να οριοθετηθούν λωρίδες προσέλευσης για τους τουρίστες που φέρουν μαζί τους το απαραίτητο πιστοποιητικό για την είσοδό τους (πιστοποιητικό εμβολιασμού,αρνητικό τεστ PCR κλπ) και να υπάρχει δυνατότητα το ανωτέρω πιστοποιητικό να ελέγχεται με σκανάρισμα επί τόπου,προκειμένου να αποφεύγονται αδικαιολόγητες καθυστερήσεις (άλλωστε αναφερόμαστε σε πιστοποιητικά που έχουν συμφωνηθεί από κοινού με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις τρίτες χώρες). Είναι εξαιρετικά σημαντικό,για τη διατήρηση της καλής εικόνας της χώρας μας,να ξεκινήσουμε άμεσα τις σχετικές προετοιμασίες εν όψει Πάσχα και προκειμένου να είμαστε απόλυτα έτοιμοι να υποδεχθούμε τον μεγαλύτερο όγκο των οδικών τουριστών από τον Ιούνιο οργανωμένα και με ασφάλεια.Πιστεύουμε πως είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί άμεσα μια κοινή σύσκεψη, μέσω τηλεδιάσκεψης, προκειμένου να μας ενημερώσετε αναλυτικά για το σχετικό σχεδιασμό, αλλά παράλληλα να μπορέσουμε και εμείς να σας εκθέσουμε τις απόψεις μας και να βοηθήσουμε, όπως μπορούμε, στη κοινή προσπάθεια για την αύξηση των οικονομικών μεγεθών των επιχειρήσεων και κατ ́επέκταση την αύξηση του ΑΕΠ της χώρας εν μέσω πανδημίας.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση.

Με εκτίμηση,

Πρόεδρος Δ.Σ.

Γρηγόρης Τάσιος

Πηγή: pierianews.gr