Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας έρευνας της Forsa που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο Αμβούργο για λογαριασμό της DAK-Gesundheit. Για σχεδόν τους μισούς από τους ερωτηθέντες (49%), τα προβλήματα υγείας διαρκούν έως και μία εβδομάδα, ενώ για έναν στους τέσσερις ακόμη και έως και ένα μήνα.

Την Κυριακή, τα ρολόγια τίθενται προς τα εμπρός από τις δύο έως τις τρεις η ώρα τη νύχτα. Από τότε, η θερινή ώρα θα ισχύσει και πάλι σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με την έρευνα, το 25% έχει αντιμετωπίσει προβλήματα υγείας στο παρελθόν μετά την αλλαγή του ρολογιού του. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι η κόπωση και η εξάντληση (85%), ενώ ακολουθούν οι διαταραχές του ύπνου (63%), η δυσκολία συγκέντρωσης (36%) και η ευερεθιστότητα (32%).

Σχεδόν ένας στους πέντε (19 %) έχει ήδη αργήσει να πάει στη δουλειά του το πρωί λόγω της αλλαγής της ώρας. Το 16% αναφέρει καταθλιπτική διάθεση μετά την αλλαγή της ώρας. Οι γυναίκες επηρεάζονται από προβλήματα υγείας πολύ συχνότερα (32%) από ό,τι οι άνδρες (19%).

Περισσότερα από τα τρία τέταρτα (76%) των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η αλλαγή της ώρας είναι περιττή και πρέπει να καταργηθεί. Η πλειοψηφία του 55% τάσσεται υπέρ της μόνιμης διατήρησης της θερινής ώρας, ιδίως όσοι έχουν επικερδή απασχόληση. Μόνο το 37% θα ήθελε να διατηρηθεί η χειμερινή ώρα και συνεπώς η κανονική ώρα.

Το ινστιτούτο έρευνας γνώμης Forsa πραγματοποίησε έρευνα από 22. Μέχρι τις 24. Φεβρουαρίου συνολικά σε 1008 άτομα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδίαζε μάλιστα να τερματίσει τη μετάβαση στη θερινή ώρα ήδη από το 2018 και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε σχετικό σχέδιο νόμου. Ωστόσο, τα σχέδια έχουν ανασταλεί λόγω διαφορετικών θέσεων μεταξύ των κρατών μελών. Σε ολόκληρη την Ευρώπη, υπάρχει διαφωνία κυρίως σχετικά με το ποια ώρα θα πρέπει να ισχύει στο μέλλον, η θερινή ή η κανονική ώρα.

Πηγή: pierianews.gr