Συνεχίζεται η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα αλλά με σαφώς μειωμένο ρυθμό σε σχέση με τις προηγούμενες δύο – τρεις εβδομάδες, τόνισε ο καθηγητής αναλυτικής χημείας, Νίκος Θωμαΐδης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Θωμαΐδης ανέφερε πως από τις μετρήσεις της 16ης Δεκεμβρίου το ιικό φορτίο έχει πενταπλασιαστεί και οδεύει προς εξαπλασιασμό.

Την 1η Ιανουαρίου η Όμικρον αποτελούσε το 87% των κρουσμάτων και το υπόλοιπο αφορούσε την μετάλλαξη Δέλτα. Την επόμενη εβδομάδα θα ολοκληρωθούν οι νέοι έλεγχοι αλλά σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδη “σίγουρα βαίνουμε προς την πλήρη επικράτηση της Όμικρον”.

Ο καθηγητής επισήμανε ότι την επόμενη εβδομάδα αναμένεται σταθεροποίηση του πανδημικού κύματος, ωστόσο ο αριθμός των κρουσμάτων θα είναι μεγαλύτερος από αυτόν που έχουμε συνηθίσει λόγω και των αυξημένων τεστ.

Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, ο καθηγητής φαρμακολογίας Ευάγγελος Μανωλόπουλος εκτίμησε ότι σήμερα ή αύριο μπορεί τα ημερήσια κρούσματα κοροναϊού να φτάσουν ακόμη και τις 60.000, για να προσθέσει ότι αναμένει αποκλιμάκωση από τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Χαρακτήρισε θετικό τον εντοπισμό 15.000 κρουσμάτων σε μαθητές και εκπαιδευτικούς μέσω των self test καθώς δεν θα κυκλοφορούν έξω και έτσι θα αποφευχθεί μεγαλύτερη εξάπλωση του ιού παρότι το στέλεχος Όμικρον είναι πολύ μεταδοτικό.

Αναφερόμενος στα δύο φάρμακα κοροναϊού που αναμένει το επόμενο διάστημα η Ελλάδα, ο κ. Μανωλόπουλος σημείωσε πως το φάρμακο της Merk θα είναι άμεσα διαθέσιμο, “είναι όμως αυτό που μας ενθουσιάζει λιγότερο γιατί η αποτελεσματικότητά του είναι μεν θετική αλλά μόνο γύρω στο 30%”.

Πρόσθεσε ότι πραγματικά εντυπωσιακή, στο 90%, είναι η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου της Pfizer που αναμένεται να φτάσει στη χώρα μας τον Μάρτιο.

Πηγή: pierianews.gr