Η μια μετά την άλλη οι μεγάλες χώρες της Ευρώπης αλλά και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την ακύρωση των προγραμματισμένων εμφανίσεων των Μπαλέτων Μπολσόι και άλλων εκδηλώσεων με το επιχείρημα ότι αρνούνται τη συνεργασία με καλλιτεχνικές ομάδες και δημιουργούς της Ρωσίας που συνδέονται με τον ίδιο τον Πούτιν, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά Γάλλοι και Αμερικανοί, και αρνούνται να καταδικάσουν τον πόλεμο. Παράλληλα με αυτό τον τρόπο η Δύση βάζει προσωρινό φρένο στη λεγόμενη ρωσική soft power.

Χθες, η Βασιλική Όπερα του Λονδίνου (Royal Opera House) ακύρωσε την περιοδεία των διάσημων Μπαλέτων Μπολσόι με έδρα τη Μόσχα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το διάσημο Bolshoi Ballet επρόκειτο να επιστρέψει στο Λονδίνο αυτό το καλοκαίρι για περιοδεία. Όπως αναφέρει ο Guardian, ακυρώσεις εμφανίσεων των Μπολσόι έγιναν και σε άλλες πόλεις ανά τη Βρετανία.

Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης: Κόβουμε  τους  δεσμούς με υποστηρικτές του Πούτιν

Με τον εύγλωττο τίτλο “Η Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης κόβει τους καλλιτεχνικούς της δεσμούς με υποστηρικτές του Πούτιν”, οι “New York Times” σημειώνουν ότι η διάσημη Όπερα  αποφάσισε να προχωρήσει σε προσωρινή διακοπή της συνεργασίας της με διακεκριμένους καλλιτέχνες και εμβληματικούς θιάσους από τη Ρωσία, όπως τα Μπαλέτα Μπολσόι λόγω της συσχέτισής τους με τον Πούτιν.

Ο Peter Gelb, γενικός διευθυντής της Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης είπε ότι διακόπτεται η συνεργασία, μεταξύ άλλων με το Μπαλέτο Μπολσόι της Μόσχας, σημειώνοντας ότι ο οργανισμός αυτός έχει την υποχρέωση να δείξει υποστήριξη στον λαό της Ουκρανίας. “Αν και πιστεύουμε ακράδαντα στη θερμή φιλία και την πολιτιστική ανταλλαγή που υπάρχει εδώ και καιρό μεταξύ των καλλιτεχνών και των καλλιτεχνικών ιδρυμάτων της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών”, ανέφερε ο Peter Gelb, “δεν μπορούμε πλέον να ασχολούμαστε με καλλιτέχνες ή ιδρύματα που υποστηρίζουν τον Πούτιν ή υποστηρίζονται από αυτόν”.

Στη Γαλλία, η διάσημη Φιλαρμονική του Παρισιού (Philharmonie de Paris) ανακοίνωσε απαγόρευση συναυλιών για τον Ρώσο μαέστρο Valery Gergiev εξαιτίας των στενών δεσμών του με τον Πρόεδρο Πούτιν. Η Philharmonie de Paris ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι αναθεωρεί το πρόγραμμά της για τους επόμενους μήνες δείχνοντας “αλληλεγγύη προς τον ουκρανικό λαό” μετά την εισβολή στην Ουκρανία από τη Ρωσία.

Είχε προηγηθεί προειδοποίηση των αρχών του Μονάχου στον Gergiev, ότι κινδύνευε να χάσει τον ρόλο του αρχιμαέστρου της Φιλαρμονικής Μονάχου, εάν δεν καταδικάσει τον πόλεμο.

Στην Ελλάδα η Μενδώνη έδωσε οδηγίες να ανασταλούν εκδηλώσεις με ρωσικούς πολιτιστικούς οργανισμούς

Οδηγίες να ανασταλεί οποιαδήποτε υλοποίηση, συνεργασία, προγραμματισμός ή συζήτηση εκδηλώσεων με ρωσικούς πολιτιστικούς οργανισμούς, έδωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Κατά την ίδια ανακοίνωση, σημειώνεται ότι η ήδη αναβληθείσα εκδήλωση του Gala Όπερας που ήταν προγραμματισμένη για την Πέμπτη 3 Μαρτίου, ακυρώνεται, όπως και η μετάδοση της παράστασης «Η Λίμνη των Κύκνων», στο πλαίσιο του κύκλου The Bolshoi Ballet Live from Moscow, την Κυριακή 6 Μαρτίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών / Megaron – The Athens Concert Hall.

Πηγή: pierianews.gr