Οι δακτύλιοι του Κρόνου μπορεί να μην είναι ορατοί μέσα από τα τηλεσκόπια στους μελλοντικούς λάτρεις της αστρονομίας .

Αυτό προκύπτει από νέα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η αποστολή Κασινί της NASA, η οποία περιφερόταν γύρω από τον πλανήτη μεταξύ 2004 και 2017.

Το ηλιακό μας σύστημα και οι πλανήτες του δημιουργήθηκαν πριν από 4,6 δισ. χρόνια και οι επιστήμονες έχει πολλές φορές έρθει σε αντιπαράθεση για την ηλικία και την προέλευση των δακτύλιων του Κρόνου.

Οι δακτύλιοι του Κρόνου αποτελούνται από σωματίδια πάγου που κυμαίνονται από το μέγεθος των κόκκων άμμου έως τους ογκόλιθους. Το σύστημα δακτυλίων εκτείνεται έως και 175.000 μίλια (282.000 χιλιόμετρα) από τον πλανήτη.

Κάποιοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι φωτεινοί παγωμένοι δακτύλιοι πρέπει να είναι νεότεροι σε ηλικίας καθώς δεν έχουν διαβρωθεί και το χρώμα τους δεν έχει γίνει σκούρο από διαδράσεις με μετεωρίτες μέσα σε δισεκατομμύρια χρόνια.

Μελέτη που δημοσιεύτεται στην επιθεώρηση Icarus, στις 15 Μαΐου υποστηρίζει τη θεωρία ότι οι δακτύλιοι εμφανίστηκαν μετά την αρχική δημιουργία του Κρόνου, θέση με την οποία συμφωνούν και άλλες μελέτες.

«Το συμπέρασμά μας είναι ότι οι δακτύλιοι του Κρόνου είναι νεότεροι από αστρονομικής απόψεως μόλις μερικά εκαταντάδες εκατομμύρια χρόνια», λέει ο Ρίτσαρντ Ντουρισέν, καθηγητής αστρονομίας στο πανεπιστήμιο Μπλούμινγκτον της Ιντιάνα.

« Αν κάποιος κοιτάξει το σύστημα δορυφόρων του Κρόνου υπάρχουν άλλα στοιχεία που συνηγορούν ότι κάτι συνέβη τα τελευταία εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια. Αν οι δακτύλιοι του Κρόνου δεν είναι τόσο παλιοί όσο ο πλανήτης αυτό σημαίνει ότι κάτι συνέβη και πρέπει να μελετηθεί».

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το μυστήριο θα λυθεί από τις μελλοντικές αποστολές που θα γίνουν στον Κρόνο.

Πηγή: pierianews.gr