Ισχυρός σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ έπληξε χθες, Δευτέρα 21/11, τη Δυτική Ιάβα της Ινδονησίας σε απόσταση περίπου 75 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας  Τζακάρτα προκαλώντας σοβαρές ζημιές στην πόλη Σιαντζούρ καθώς και κατολισθήσεις θάβοντας κάτω από τόνους χώματος τουλάχιστον ένα χωριό.

Ο μέχρι τώρα τραγικός απολογισμός του σεισμού θέλει 268 ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους, μεταξύ τους πολλά παιδιά, ενώ 151 ανθρώπους να συνεχίζουν να αγνοούνται, όπως δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι των υπηρεσιών αντιμετώπισης καταστροφών, ενώ οι διασώστες έψαχναν επιζώντες στα χαλάσματα των κατεστραμμένων κτιρίων.

Ενώ ισχυροί σεισμοί μεγέθους 6 ή 7 βαθμών είναι σχετικά συχνοί στην Ινδονησία, πολλές φορές με επίκεντρο θαλάσσιες περιοχές, ο χθεσινός σεισμός μικρότερου μεγέθους είχε τόσο θανατηφόρες συνέπειες επειδή το επίκεντρό του ήταν σε χερσαία περιοχή και είχε σχετικά χαμηλό εστιακό βάθος.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πολλοί έχασαν τη ζωή τους όταν κατέρρευσαν κτίρια με χαμηλή ποιότητα κατασκευής, με τον πρόεδρο της χώρας να ζητά οι προσπάθειες ανοικοδόμησης να περιλαμβάνουν αντισεισμικές κατοικίες.

AP22326406457488.jpg
Οι προσπάθειες διάσωσης περιπλέκονταν από τις διακοπές στην ηλεκτροδότηση.(AP Photo/Rangga Firmansyah)

Επιζώντες είχαν συγκεντρωθεί κατά τη διάρκεια της νύχτας σε χώρο στάθμευσης νοσοκομείου της Σιαντζούρ. Κάποιοι από αυτούς δέχονταν τις πρώτες βοήθειες σε σκηνές ενώ το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό έκανε ράμματα σε ασθενείς με τη βοήθεια φακών.

«Τα πάντα κατέρρευσαν από κάτω μου και εμένα με καταπλάκωσε αυτό το παιδί», δήλωσε στο Reuters η Σούσου, μια 48χρονη κάτοικος. «Δύο από τα παιδιά μου επέζησαν, τα ξέθαψα…Δύο άλλα τα έφερα εδώ και ένα ακόμα αγνοείται», δήλωσε η ίδια κλαίγοντας. «Πολλά πτώματα κείτονται στους χώρους νοσοκομείου, υπάρχει συνωστισμός», δήλωσε συγγενής της γυναίκας.

Αξιωματούχοι των υπηρεσιών αντιμετώπισης καταστροφών δήλωσαν ότι θα επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους σε μια από τις χειρότερα πληγείσες περιοχές του Σουγκενάνγκ, μια περιοχή που επλήγη από κατολίσθηση που προκάλεσε ο σεισμός.

Οι προσπάθειες διάσωσης περιπλέκονταν από τις διακοπές στην ηλεκτροδότηση σε κάποιες περιοχές και τους 145 μετασεισμούς, με αξιωματούχους να προειδοποιούν ότι μπορεί να σημειωθούν και άλλες κατολισθήσεις τις επόμενες εβδομάδες.

«Είναι η εποχή των βροχών στη Δυτική Ιάβα, το αποκορύφωμα είναι τον Δεκέμβριο», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Ντουικορίτα Καρναουάτι, επικεφαλής της υπηρεσίας μετεωρολογίας και γεωφυσικής. «Άρα μπορούμε να περιμένουμε ότι μπορεί να ακολουθήσει κάποια καταστροφή, όπως κατολισθήσεις».

Πηγή: pierianews.gr