Μάχη με τις αναζωπυρώσεις δίνει η Πυροσβεστική στα Μέγαρα, ενώ στην Ηλεία, η φωτιά που ξέσπασε στην Ανδρίτσαινα έχει οριοθετηθεί. Μικρότερες εστίες ξεπηδούν συχνότατα σε διάφορετικές περιοχές σε όλη τη χώρα, και σύμφωνα με την Πυροσβεστική το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 59 δασικές πυρκαγιές με τις περισσότερες να αντιμετωπίζονται άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Η πυρκαγιά που καίει για δεύτερη ημέρα στον δήμο Σουφλίου, προϊδεάζει για μία πραγματικά δύσκολη νύχτα. Με συνεχείς αναζωπυρώσεις και εναλλαγές στην κατεύθυνση του ανέμου, το πύρινο μέτωπο οδηγείται νότια προς τη Λευκίμη, βόρεια προς τη Δαδιά, και ταυτοχρόνως δυτικά, προς το κεντρικό τμήμα του πυρήνα προστασίας του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς, όπου βρίσκονται και οι φωλιές των σπάνιων αρπακτικών πτηνών.

Πηγή βίντεο: e-evros TV

Σύμφωνα με στελέχη της δασικής υπηρεσίας και τον δήμαρχο Σουφλίου, Παναγιώτη Καλακίκο, η πυρκαγιά ακολουθεί μία ανεξέλεγκτη πορεία, κυρίως λόγω του ιδιαίτερου ανάγλυφου της περιοχής, που σε συνδυασμό με την πυκνότητα και το είδος της βλάστησης δυσχεραίνει σε μεγάλο βαθμό την επιχείρηση κατάσβεσής της από τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, παρά την ισχυρή συγκέντρωση δυνάμεων.

Πηγή βίντεο: Thesstoday

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις στο δάσος της Δαδιάς που ενισχύονται συνεχώς, δίνουν από χθες το βράδυ μεγάλη μάχη με τις φλόγες, ενώ τα εναέρια αεροσκάφη με το πρώτο φως της ημέρας πραγματοποιούν συνεχείς ρίψεις νερού.

Συγκεκριμένα, στην πυρκαγιά που που καίει για δεύτερο 24ωρο στο φράγμα Λύρας στο Σουφλί Έβρου επιχειρούν 320 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 10 Α/Φ και 7 Ε/Π.

Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, μηχανήματα έργου και πεζοπόρα τμήματα του Ε.Σ., η Δασική Υπηρεσία και υδροφόρες ΟΤΑ. Παράλληλα, σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Πηγή βίντεο: e-evros TV

Αναφορικά με την εικόνα που παρουσίαζε το απόγευμα της Παρασκευής η πυρκαγιά, ο εκτελών καθήκοντα διευθυντή Δασών Έβρου, Πέτρος Ανθόπουλος εξηγεί πως η πυρκαγιά, που ξεκίνησε την καταστροφική πορεία της ανατολικά πάνω από το φράγμα της Λύρας, κινείται πλέον δυτικά και εντός του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς, όπου το ανάγλυφο παρουσιάζει πολύ έντονες κλίσεις και το έδαφος είναι βραχώδες.

Τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά καθιστούν απαγορευτική για τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις την προσέγγιση του πύρινου μετώπου και ως εκ τούτου είναι πολύ σημαντική η συνδρομή των εναέριων πυροσβεστικών μέσων. Ταυτόχρονα γίνεται προσπάθεια δημιουργίας και διεύρυνσης των αντιπυρικών ζωνών με σκοπό την ανάσχεση της πορείας της πυρκαγιάς.

Στη μεγάλη φωτιά στο δάσος Δαδιάς και στις αιτίες ταχείας εξάπλωσής της, αναφέρθηκε σε έκτακτη ενημέρωση και ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός.

«Ο μεγάλος όγκος καύσιμης ύλης από μαύρη πεύκη και άλλα φυλλοβόλα, οι απότομες εναλλαγές ανέμου, και οι μεγάλες δυκολίες στην προσέγγιση των πυροσβεστικών δυνάμεων και παρατεταμένη ξηρασία, ευνοούν την ταχεία εξάπλωση της πυρκαγιάς», είπε ο κ. Αρτοποιός.

Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στην Αλεξανδρούπολη

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα που επικρατεί στην Αλεξανδρούπολη εξαιτίας την μεγάλης πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει από εχθές το μεσημέρι στην περιοχή του δάσους της Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου.

Σε χειρότερη φυσικά κατάσταση βρίσκονται όλοι οι οικισμοί του δήμου Σουφλίου. Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ η έκθεση στον καπνό μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό των ματιών και του αναπνευστικού συστήματος, καθώς και επιδείνωση τυχόν αναπνευστικών και καρδιολογικών νοσημάτων.

Άτομα με χρόνια αναπνευστικά, καρδιολογικά ή άλλα νοσήματα, έγκυες, ηλικιωμένοι και παιδιά βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο από τις επιπτώσεις του καπνού.

Ηλεία: Οριοθετήθηκε το μέτωπο στο Φανάρι Ανδρίτσαινας

Κατά τη χθεσινή ημέρα η Ηλεία δοκιμάστηκε σκληρά από τρια πύρινα μέτωπα σε Άγναντα, Τραγανό και Βάρδα με αποτέλεσμα να εκκενωθεί ένας οικισμός και να τραυματιστούν τρεις πυροσβέστες.

Την επομένη ημέρα, Παρασκευή, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, και τα τρία μέτωπα είχαν οριοθετηθεί. Ωστόσο, νέος συναγερμός σήμανε το απόγευμα της Παρασκευής λόγω πυρκαγιάς που ξέσπασε στο Φανάρι Ανδρίτσαινας, το οποίο οριοθετήθηκε αργότερα το βράδυ.

Για την αντιμετώπισή της επιχείρησαν 56 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρου τμήματος και 23 οχήματα. Η επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν άμεση και η πυρκαγιά έχει οριοθετηθεί.

Αναζωπυρώσεις στα Μέγαρα

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και στα Μέγαρα, όπου περίπου 5.000 στρέμματα έγιναν στάχτη στην μεγάλη φωτιά της Τετάρτης.

Στην περιοχή επιχειρούν 105 πυροσβέστες με τρεις ομάδες πεζοπόρων 38 οχήματα, 2 αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα.

Τοπρωί της Παρασκευής, ο δήμαρχος Μεγάρων Γρηγόρης Σταμούλης μιλώντας στον ΣΚΑΪεμφανίστηκε καθησυχαστικός, σημειώντας ότι η αναζωπύρωση είναι στα όρια του καμένου μεταξύ Ζάχουλης και Λούμπα, ενώ για την κατάσβεσή της συμμετέχουν και εναέρια μέσα.

Nέες εστίες σε Μυτιλήνη, Εύβοια και Σπάτα

Νέες εστίες φωτιάς ξέσπασαν το απόγευμα της Παρασκευής στην Μυτιλήνη, η οποία τέθηκε υπό μερικό έλεγχο, στον Κάμπο Δύστου Ευβοίας και στην περιοχή Λιόφυτη στα Σπάτα. Στην Εύβοια το μέτωπο το βράδυ ετέθη υπό πλήρη έλεγχο, ενώ υπό μερικό ετέθη και η φωτια στα Σπάτα.

Συναγερμός για τις φωτιές το Σάββατο: Σε πολύ υψηλό κίνδυνο Αττική και Εύβοια

Σε πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) βρίσκονται για αύριο Σάββατο 23 Ιουλίου 2022 Αττική και Εύβοια.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), για αύριο Σάββατο 23 Ιουλίου2022, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Πηγή: pierianews.gr