Τι είναι η φοβία αύξησης βάρους;

Σημαντικό στο σημείο αυτό είναι να γίνει διαχωρισμός στις έννοιες φόβου και φοβίας. Η φοβία περιγράφει τον επίμονο και υπερβολικό φόβο σε συγκεκριμένες καταστάσεις ενώ ο φόβος είναι ένα συναίσθημα το οποίο υπάρχει στον άνθρωπο εκ γενετής με στόχο την προστασία του.

Η obesophobia περιγράφει τον έντονο φόβο για την αύξηση του σωματικού βάρους. Εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες και ιδιαίτερα νεαρής ηλικίας και λιγότερο συχνά στου άντρες. Όπως και όλες οι φοβίες έτσι και αυτή είναι μία αγχώδης διαταραχή και αυξάνει τις πιθανότητες για διατροφικές διαταραχές.

Αίτια φοβίας αύξησης βάρους

Τα αίτια για την συγκεκριμένη αιτία δεν είναι ξεκάθαρα. Ωστόσο, φαίνεται ότι ενδεχομένως να πηγάζει από τα παρακάτω:

Τελειομανία

Τα πρότυπα που για χρόνια επικρατούσαν σε πολλές κοινωνίες ταύτιζαν το ωραίο με το αδύνατο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα άτομα που χαρακτηρίζονται από τελειομανία και στα πλαίσια του να είναι τέλεια σε όλα να επιδιώκουν να χάνουν βάρος ή να παραμένουν αδύνατα.

Αγχώδεις διαταραχές

Άλλες αγχώδεις διαταραχές μπορεί να οδηγήσουν σε obesophobia. Για παράδειγμα, η κοινωνική αγχώδης διαταραχή που περιλαμβάνει τον φόβο της κοινωνικής απόρριψης μπορεί να είναι αιτία της φοβίας για την αύξηση βάρους.

Προσωπικές εμπειρίες

Άτομα που έχουν δεχτεί bullying για την εξωτερική τους εμφάνιση και το βάρος τους, είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν φοβία για την αύξηση βάρους.

Συμπτώματα obesophobia

Τα συμπτώματα της φοβίας για την αύξηση βάρους περιλαμβάνουν τα αρνητικά συναισθήματα που προκαλεί και μόνο η σκέψη της αύξηση του σωματικού βάρους. Συναισθήματα τέτοια είναι ο έντονος φόβος, η ανησυχία, το άγχος, οι κρίσεις πανικού η υψηλή αρτηριακή πίεση και η ζαλάδα.

Η obesophobia είναι πιθανό να σας οδηγήσει σε συγκεκριμένες συμπεριφορές για την αποφυγή της αύξησης βάρους. Τέτοιες συμπεριφορές είναι:

  • Εμμονική μέτρηση θερμίδων
  • Υπερβολική άσκηση
  • Συχνή δίαιτα

Κίνδυνοι

Η κύρια επίπτωση του φόβου για αύξηση βάρους είναι η εμμονή με την αύξηση βάρους και το φαγητό. Αυτό συνεπάγεται τις αυξημένες πιθανότητες ανάπτυξης διατροφικών διαταραχών όπως η νευρική ανορεξία και η βουλιμία.

Πότε να συμβουλευτείτε ειδικό

Εάν η φοβία για την αύξηση βάρους νιώθετε ότι επηρεάζει την καθημερινότητά σας καλό είναι να ζητήσετε βοήθεια από κάποιον ειδικό. Συμπτώματα που θα πρέπει να σας ανησυχήσουν είναι τα εξής:

  • Άγχος για ενδεχόμενη αύξηση βάρους
  • Εμμονή με την απώλεια βάρους
  • Αποφυγή κοινωνικών δραστηριοτήτων που περιλαμβάνον φαγητό
  • Αρνητική εικόνα για το σώμα σας
  • Περιορισμένη καταναλωση φαγητού
  • Πρόκληση εμετού
  • Εμμονική θερμιδομέτρηση.

Πηγή: pierianews.gr