Ο Εμανουέλ Μακρόν κατέλαβε την πρώτη θέση στον χθεσινό πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Γαλλία. Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, ύστερα από την καταμέτρηση περίπου 38 εκατ. ψήφων, ο Μακρόν συγκέντρωσε το 27,4% των ψήφων έναντι του 25,54% της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Ακολούθησα με 20,2% ο Ζαν Λικ Μελανσόν που τοποθετείται στη ριζοσπαστική αριστερά, με 7,1% ο ακροδεξιός Ερίκ Ζεμούρ και με 5,1% η κεντροδεξιά Βαλερί Πεκρές. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι κινήθηκαν κάτω από το 5%.

Σε γενικές γραμμές το αποτέλεσμα θεωρείται σχετικά ικανοποιητικό για τον Μακρόν, λιγότερο ικανοποιητικό για την Λεπέν, εξαιρετικά ικανοποιητικό για τον Μελανσόν, αρνητικό για τον Ερίκ Ζεμούρ και “καταστροφικό” για τα κάποτε παραδοσιακά κόμματα της Γαλλίας, δηλαδή τους Ρεπουμπλικανούς, τους Οικολόγους, τους Σοσιαλιστές και τους Κομμουνιστές.

Αυτό σημαίνει ότι ο δεύτερος γύρος, που θα λάβει χώρα στις 24 Απριλίου, θα διεξαχθεί μεταξύ των ίδιων δύο υποψηφίων όπως και στις τελευταίες προεδρικές εκλογές του 2017. Να σημειωθεί ότι εδώ και δύο δεκαετίες δεν έχει κερδίσει δεύτερη θητεία Γάλλος πρόεδρος.

Νίκη Μακρόν βλέπουν οι δημοσκοπήσεις στον δεύτερο γύρο

Εξαιρετικά αμφίρροπος αναμένεται ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, σύμφωνα με δημοσκόπηση του τηλεοπτικού σταθμού TF1 που πραγματοποιήθηκε επί δείγματος 1.000 ατόμων, μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων αποτελεσμάτων.

Συγκεκριμένα εκτιμάται ότι ο Εμανουέλ Μακρόν θα κερδίσει με 51% έναντι 49% της Μαρίν Λεπέν. Αυτό σημαίνει ότι παρά τις παραινέσεις πολλών υποψηφίων και πολιτικών αρχηγών υπέρ της ψήφου στον Μακρόν, οι ψηφοφόροι των κομμάτων τους σε σημαντικό βαθμό δεν τους ακολουθούν.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ipsos, ο Μακρόν αναμένεται να συγκεντρώσει το 54% των ψήφων στον δεύτερο γύρο και η Λεπέν το 46%.

Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Opionionway ο Μακρόν θα κερδίσει το 54% των ψήφων, έναντι του 46% της Λεπέν, στον δεύτερο γύρο.

Το 2017, όταν ο Μακρόν είχε βρεθεί αντιμέτωπος επίσης με τη Λεπέν στον δεύτερο γύρο, ο Μακρόν είχε κερδίσει με το 66,1% των ψήφων.

Το ποσοστό συμμετοχής στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών ήταν 65% στις 17.00 ώρα Γαλλίας (18.00 ώρα Ελλάδας), μικρότερο κατά 4,4 μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 2017 (69,42%), σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Η συμμετοχή είναι αντίθετα υψηλότερη κατά 6,5 μονάδες σε σχέση με το 2002 (58,45%), χρονιά ρεκόρ για την αποχή σε έναν πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Ο Μακρόν την προηγούμενη εβδομάδα προσπάθησε να αυξήσει τη διαφορά με μια σειρά εμφανίσεων της τελευταίας στιγμής στα μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης μιας το βράδυ της Παρασκευής, λίγες ώρες πριν οι υποψήφιοι για την προεδρία υποχρεούνται από το νόμο να σταματήσουν την προεκλογική εκστρατεία. Στη συνέντευξη στο μέσο ενημέρωσης Brut, συζήτησε θέματα που κυμαίνονται από την εκπαίδευση και την οικολογία έως τις εξωτερικές υποθέσεις και τη θρησκεία, αλλά στάθηκε περισσότερο στις οικονομικές ανισότητες και την αγοραστική δύναμη, θέματα που ανήκαν στη Λεπέν στο βήμα.

Εάν η Λεπέν ανατρέψει τον Μακρόν στον δεύτερο γύρο, έναν ένθερμο υπερασπιστή του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, θα ήταν ένα σοκ για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενδεχομένως εφάμιλλο της εκλογικής νίκης του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ και της ψήφου για το Brexit το 2016. Θα μπορούσε να σταματήσει το μπλοκ (σ.σ. την ΕΕ) με βέτο στις περισσότερες πρωτοβουλίες της ΕΕ. Η νίκη της θα επισφράγιζε την προέλαση της ακροδεξιάς στη Γαλλία, στρέφοντας τη χώρα σε μια εθνικιστική, “νατιβιστική” πορεία.

Ο Μελανσόν κάλεσε τους υποστηρικτές του να μην ψηφίσουν τη Λεπέν

Ο Γάλλος υποψήφιος της αριστεράς Ζαν Λικ Μελανσόν κάλεσε τους υποστηρικτές του να μην ψηφίσουν την ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 24 Απριλίου.

“Ξέρουμε ποιον δεν θα ψηφίσουμε ποτέ…δεν πρέπει να στηρίξετε την Λεπέν… δεν πρέπει να υπάρξει ούτε μία ψήφος υπέρ της Λεπέν στον δεύτερο γύρο”, είπε ο Μελανσόν σε ομιλία του σήμερα προς τους υποστηρικτές του.

Ο ακροδεξιός υποψήφιος Ερίκ Ζεμούρ θα στηρίξει την Μαρίν Λεπέν

Ο Γάλλος ακροδεξιός υποψήφιος για την προεδρία Ερίκ Ζεμούρ θα υποστηρίξει τη συνάδελφό του ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο των εκλογών, κατά του νυν προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στις 24 Απριλίου.

Μιλώντας σε υποστηρικτές του μετά την μη πρόκρισή του στον δεύτερο γύρο, ο πρώην δημοσιογράφος είπε ότι έχει διαφορές με την Λεπέν αλλά “δεν αμφιβάλλω ποιος είναι ο αντίπαλος. Γι’ αυτό καλώ τους υποστηρικτές μου να ψηφίσουν τη Μαρίν Λεπέν”.

Ο συντηρητικός Ερίκ Σιοτί δεν θα ψηφίσει τον Μακρόν

Ο Γάλλος συντηρητικός Ερίκ Σιοτί δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει τον πρόεδρο Μακρόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 24 Απριλίου.

“Δεν θα δώσω οδηγίες ψήφου σε κανέναν… Οι Γάλλοι πολίτες είναι ελεύθεροι να ψηφίσουν όποιον θέλουν. Αυτό που μπορώ να σας πω απόψε είναι ότι δεν θα ψηφίσω τον Εμανουέλ Μακρόν”, δήλωσε ο Σιοτί απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του.

Η υποψήφια των Σοσιαλιστών Αν Ινταλγκό θα στηρίξει τον Μακρόν

Η σοσιαλίστρια δήμαρχος του Παρισιού και υποψήφια στις προεδρικές εκλογές Αν Ινταλγκό, η οποία δεν προκρίθηκε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, θα στηρίξει τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για τον δεύτερο γύρο.

“Για να μην πέσει η Γαλλία στο μίσος όλων εναντίον όλων, σας καλώ επίσημα να ψηφίσετε στις 24 Απριλίου κατά της ακροδεξιάς της Μαρίν Λεπέν”, δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Η Βαλερί Πεκρές δηλώνει ότι θα ψηφίσει Μακρόν

Η συντηρητική υποψήφια για την προεδρία της Γαλλίας Βαλερί Πεκρές δήλωσε την Κυριακή ότι θα ψηφίσει τον Μακρόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

“Η ιστορική σχέση της Λεπέν με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν την απαξιώνει από το να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας μας σε αυτούς τους τραγικούς καιρούς. Η εκλογή της θα σήμαινε ότι η Γαλλία θα έχασε τη σημασία της στην ευρωπαϊκή και διεθνή σκηνή. Ως εκ τούτου, και παρά την έντονη διαφωνία μου με τον Μακρόν, θα τον ψηφίσω για να σταματήσω τη Μαρίν Λεπέν”, δήλωσε η Πεκρές σε ομιλία του προς τους υποστηρικτές του.

Ο υποψήφιος των Οικολόγων Πράσινων στη Γαλλία, Γιανίκ Ζαντό, υποστηρίζει τον Μακρόν

Ο υποψήφιος των Οικολόγων Πράσινων στη Γαλλία, Γιανίκ Ζαντό, δήλωσε την Κυριακή ότι θα υποστηρίξει τον Μακρόν στον δεύτερο γύρο.

“Καλώ τους ψηφοφόρους των Πρασίνων να εμποδίσουν την ακροδεξιά δίνοντας την ψήφο τους στον Μακρόν”, δήλωσε ο Ζαντό στους υποστηρικτές του.

Πηγή: pierianews.gr