Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς μίλησε για την εμβολιαστική διαδικασία στη χώρα μας και αναφέρθηκε ειδικότερα στις ηλικιακές ομάδες που παίρνουν σειρά.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα», ο κ. Γεωργαντάς απάντησε για την ποινή των 16 ημερών που επιβάλλεται σε όσους έχουν αλλάξει το ραντεβού τους. Όπως τόνισε, αυτό σημαίνει ότι κάποιος έχει αλλάξει το ραντεβού του δυο φορές, και ξεκαθάρισε πως αυτό δεν συμβαίνει αν κάποιος πολίτης έχει αλλάξει ραντεβού μια φορά.

Όπως είπε η αλλαγή των ραντεβού δεν μπορεί να γίνει χωρίς όριο καθώς αυτό δημιουργεί πρόβλημα στην εμβολιαστική αλυσίδα και τόνισε πως αρχικά η ποινή ήταν 30 ημέρες και την κατεβάσανε στις 16 ημέρες. Για τις ηλικιακές ομάδες 35-39 και 30-35 ο κ. Γεωργαντάς είπε ότι η πλατφόρμα θα ανοίξει αμέσως μετά και αναλόγως με τη ροή εμβολιασμού των 40-44 ετών, αλλά μέσα στον Μάιο.

Πόσα εμβόλια Johnshon & Johnshon αναμένονται ακόμα;
Παράλληλα, ανέφερε ότι για την ηλικιακή ομάδα 20-29 η πλατφόρμα θα ανoίξει τον Ιούνιο, και δεν θα εμβολιαστούν με εμβόλιο AstraZeneca. Ωστόσο, όπως προέταξε, όλα τα εμβόλια είναι διαθέσιμα για τους 40 -44 ετών. «Δεν υπάρχουν αποφάσεις θεσμοθετημένες αυτή τη στιγμή», τόνισε αν και η εθνική επιτροπή λέει ότι όσοι έχουν νοσήσει θα κάνουν μια δόση, ξεκαθαρίζοντας ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρχουν αποφάσεις και ανακοινώσεις.

Τόνισε ακόμα ότι 955.000 πολίτες έχουν πάρει το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Για τα εμβόλια Johnshon & Johnshon ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης εξέφρασε ότι μέσα στον Μάιο αναμένουμε 155.000 δόσεις, αλλά όπως είπε, η μεγάλη παρτίδα αναμένεται τον Ιούνιο.

Πώς εξελίσσεται ο εμβολιασμός στα νησιά;
Ερωτηθείς και για τον εμβολιασμό στα νησιά σημείωσε ότι είναι «θετικά τα αποτελέσματα από το πρόγραμμα Γαλάζια Ελευθερία», προσθέτοντας ότι «μέχρι τέλος Μαΐου αναμένουμε να έχουν εμβολιαστεί καθολικά τα νησιά πλην της Κρήτης που ακολουθεί το Πρόγραμμα Ελευθερία».

Σχετικά με το ερώτημα πολλών που έχουν κάνει την πρώτη δόση με AstraΖeneca και θέλουν να κάνουν δεύτερη δόση με άλλο εμβόλιο ο κ. Γεωργαντάς είπε ότι «θα το διαχειριστούμε κι αυτό τις επόμενες ημέρες», καλώντας τους πολίτες «να μην ακυρώνουν συνεχώς το ραντεβού τους γιατί προκαλείται πρόβλημα στην εμβολιαστική αλυσίδα».

Πηγή: iefimerida.gr

Πηγή: pierianews.gr