Οπαδούς της Αγγλίας και της Ουαλίας θα πληρώσει το Κατάρ, προκειμένου να παρευρεθούν στο Παγκόσμιο Κύπελλο και να διαφημίσουν τη διοργάνωση.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, πρόκειται για ένα σχέδιο που ο διεθνής Τύπος έχει χαρακτηρίσει «αποκρουστικό».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οπαδοί του ποδοσφαίρου από κάθε χώρα θα λάβουν οδηγίες ώστε να μεταδίδουν θετικά σχόλια για την εμπειρία τους στο Κατάρ και να «ανεβάζουν» επαινετικές αναρτήσεις στα social media για την «άρτια» διοργάνωση.

Μεταξύ των οδηγιών που έχουν λάβει είναι οι φίλαθλοι να κάθονται μαζί, να τραγουδούν και να κυματίζουν σημαίες για τις τηλεοπτικές κάμερες, αναφέρουν οι Times.

Το Κατάρ έχει στραφεί και σε influencers και διασημότητες, ενώ υπολογίζει τον Ντέιβιντ Μπέκαμ ως επίσημο πρεσβευτή της διοργάνωσης.

Οπαδοί από την Ουαλία έχουν εγγραφεί στο λεγόμενο «Πρόγραμμα θαυμαστών», μαζί με 30 «θαυμαστές» από άλλες χώρες.

Ωστόσο, οι επικριτές είπαν ότι τα άτομα αυτά χρησιμοποιούνται ως μέρος μιας «απαίσιας, αποκρουστικής» πολιτικής μάρκετινγκ.

Για να παραμείνουν στο Κατάρ για τουλάχιστον δύο εβδομάδες, θα απολαμβάνουν δωρεάν πτήσεις και διαμονή, καθώς και 60 λίρες ημερησίως, ξοδεύοντας χρήματα με προπληρωμένη κάρτα από τον χορηγό του τουρνουά Visa.

Θα λάβουν επίσης δωρεάν εισιτήρια για την τελετή έναρξης και τους αγώνες, έχοντας υπογράψει έναν «κώδικα συμπεριφοράς» πριν απογειωθούν για τη Ντόχα στις 17 Νοεμβρίου.

Εκτός από τα δικά τους posts, θα πρέπει να αναφέρουν και «οποιαδήποτε προσβλητικά, ταπεινωτικά ή υβριστικά σχόλια» στους διοργανωτές, κατά προτίμηση με στιγμιότυπα οθόνης (printscreen).

«Στον εορτασμό των οπαδών σε όλο τον κόσμο, σε διάστημα πέντε λεπτών, θα ακούγονται φωνές θαυμαστών από κάθε έθνος και θα πρέπει να σταθείτε όρθιοι. Τραγουδήστε το τραγούδι/άσμα, κυματίστε τις σημαίες σας και εκπροσωπήστε τη χώρα σας.

«Η κάμερα θα εστιάσει σε κάθε εθνική ομάδα φιλάθλων με τη σειρά της. Θα μοιραστούμε μαζί σας το άσμα/τραγούδι που επιλέχθηκε από τη χώρα σας για να βεβαιωθούμε ότι είστε εξοικειωμένοι με αυτό. Με έντονα κόκκινα γράμματα προσθέτει: «Να είστε έτοιμοι με τις φανέλες, τις σημαίες και τα κασκόλ σας να ζητωκραυγάζετε και να φωνάζετε».

Αυτά αναφέρει, μεταξύ άλλων, έγγραφο που εστάλη στους επικεφαλής των ομάδων, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Στον ιστότοπό του, το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ περιγράφει το πρόγραμμα «Fan Leaders» ως ένα δίκτυο περίπου 400 θαυμαστών και influencers που έχουν προσφέρει «insights, έρευνα, δημιουργία περιεχομένου και ενίσχυση μηνυμάτων» για το τουρνουά.

Οι διοργανωτές δεν είπαν πόσους οπαδούς έχουν προσκαλέσει, ούτε έδωσαν λεπτομέρειες για οικονομικά ζητήματα.

Είπαν επίσης πως οι οπαδοί δεν αναμένεται να είναι «φερέφωνο» για το Κατάρ. Έσπευσαν όμως να προσθέσουν ότι «προφανώς δεν θα ήταν σκόπιμο να απαξιώσει το Κατάρ, την Ανώτατη Επιτροπή Παράδοσης & Κληρονομιάς ή το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA».

Στο μεταξύ αποκαλύφθηκε χθες πως μια διαφημιστική καμπάνια με τον Ντέιβιντ Μπέκαμ που ισχυρίζεται ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ της FIFA θα είναι καθαρό από άνθρακα είναι «επικίνδυνη και παραπλανητική», προειδοποίησαν ειδικοί για το κλίμα και περιβαλλοντολόγοι.

Ακαδημαϊκοί υποστηρίζουν πως η FIFA έχει υποτιμήσει το αποτύπωμα άνθρακα του τουρνουά και στην πραγματικότητα είναι πιθανό να εκπέμπει σημαντικά περισσότερη ρύπανση από ό,τι υποδεικνύεται.

Ο καθηγητής Μάικ Μπέρνερς-Λι, του Πανεπιστημίου του Λάνκαστερ, ισχυρίζεται ότι ο συνολικός αριθμός εκπομπών άνθρακα θα μπορούσε να ξεπεράσει τους 10 εκατομμύρια τόνους, που θα ήταν περισσότερο από τριπλάσιο από την αρχική εκτίμηση της FIFA.

Ο Κέβιν Άντερσον, καθηγητής κλίματος στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, περιέγραψε τους ισχυρισμούς της FIFA ως «βαθιά παραπλανητικούς και απίστευτα επικίνδυνους (…) Θα υπάρξει άμεσο ανθρώπινο κόστος σε αυτό το τουρνουά», είπε στο BBC.

«Αυτό είναι ένα τεράστιο ποσό εκπομπών για ένα αθλητικό γεγονός. Αυτές οι εκπομπές είναι που θα έχουν αντίκτυπο σε όλο τον κόσμο».

«Η FIFA έχει πλήρη επίγνωση ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια από τις πιο πιεστικές προκλήσεις της εποχής μας και πιστεύει ότι απαιτεί από τον καθένα μας να αναλάβει άμεση και βιώσιμη δράση για το κλίμα» είπε επ’ αυτού εκπρόσωπος.

«Η FIFA έχει επίσης πλήρη επίγνωση των επιπτώσεων που έχουν τα μεγάλα γεγονότα στην οικονομία, το φυσικό περιβάλλον και στους ανθρώπους και τις κοινότητες, και έχει καταβάλει ουσιαστικές προσπάθειες για να αντιμετωπίσει αυτές τις επιπτώσεις και, ταυτόχρονα, να χρησιμοποιήσει ευκαιρίες για να μεγιστοποιήσει το θετικά αποτελέσματα του πιο εμβληματικού τουρνουά της» πρόσθεσε.

Πηγή: pierianews.gr