Ένας άνδρας 41 ετών στην ανατολική επαρχία Τζιανγκσού της Κίνας επιβεβαιώθηκε ως το πρώτο κρούσμα μόλυνσης σε άνθρωπο από το στέλεχος Η10Ν3 της γρίπης των πτηνών, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας (NHC).

Ο άνδρας, κάτοικος της πόλης Ζεντζιάνγκ, νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο στις 28 Απριλίου αφού παρουσίασε πυρετό και άλλα συμπτώματα, ανέφερε το NHC σε ανακοίνωσή του.

Στις 28 Μαΐου ο 41χρονος διαγνώστηκε με το στέλεχος Η10Ν3 της γρίπης των πτηνών, αλλά δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για το πώς ο άνδρας μολύνθηκε από τον ιό.

Το H10N3 είναι ένα χαμηλής παθογένειας στέλεχος του ιού στα πτηνά και ο κίνδυνος εξάπλωσής του σε μεγάλη κλίμακα είναι πολύ χαμηλός, πρόσθεσε το NHC.

Η κατάσταση υγείας του 41χρονου παραμένει σταθερή και αναμένεται σύντομα να πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται, ενώ από την ιχνηλάτηση των επαφών του δεν προέκυψε αναφορά για άλλο κρούσμα.

Στην Κίνα υπάρχουν πολλά διαφορετικά στελέχη της γρίπης των πτηνών και ορισμένα μολύνουν σποραδικά ανθρώπους, συνήθως όσους εργάζονται με πουλερικά. Σημειώνεται πως δεν έχει σημειωθεί σημαντικός αριθμός μολύνσεων σε ανθρώπους από τη γρίπη των πτηνών από τότε που το στέλεχος Η7Ν9 σκότωσε περίπου 300 ανθρώπους κατά τη διάρκεια του 2016-2017.

Όπως ανέφερε το ΝΗC, η περίπτωση του 41χρονου ήταν η πρώτη μόλυνση σε άνθρωπο από το συγκεκριμένο στέλεχος του ιού που έχει αναφερθεί παγκοσμίως.

Πηγή: pierianews.gr