Ο κοροναϊός δεν στοίχισε, ευτυχώς, τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, που ταυτόχρονα είχαν την ατυχία να προσβληθούν και από Covid-19. Ο λόγος που ο ιός τα βρήκε… σκούρα είναι τα αντιικά φάρμακα και, συγκεκριμένα, η αντιική θεραπεία Langevrio της εταιρείας Merck και κυρίως το Paxlovit της εταιρείας Pfizer.

Σε αυτά προστίθεται και το τρίτο και παλαιότερο αντιικό ενδοφλέβιο φάρμακο Remdesivir (ρεμδεσιβίρη), το οποίο εμποδίζει τον ιό να αντιγράφει το γονιδίωμά του και έχει εγκριθεί μόνο για νοσηλευόμενους ασθενείς, σύμφωνα με το iatropedia.gr.

Οι Έλληνες γιατροί υποστηρίζουν ότι κάποιοι ασθενείς αποφεύγουν τον βέβαιο θάνατο, ενώ ακόμη περισσότεροι γλιτώνουν την ταλαιπωρία της νοσηλείας. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, ή προχωρημένη ηλικία, κατηγορίες του πληθυσμού που προτιμά κυρίως ο κοροναϊός.

Μετά από σχεδόν τρεις μήνες χορήγησης, τα αντιικά χάπια έχουν αποδείξει την αξία τους, καθώς βοήθησαν μέχρι σήμερα πάνω από 15.000 ασθενείς στη χώρα μας και εκατομμύρια παγκοσμίως να αποφύγουν τη βαριά νόσηση.

Τι έδειξε η χορήγηση σε Έλληνες ασθενείς

Μία υπεραιωνόβια γυναίκα… 104 ετών, είναι η γηραιότερη ασθενής με κοροναϊό στην Ελλάδα που έλαβε αντιική θεραπεία κατά του κοροναϊού και απέφυγε τη νοσηλεία!

Η ίδια ήταν ασθενής του διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης (ΠΑ.Γ.Ν.Η), καθηγητή Νίκου Τζανάκη.

«Το έχω δώσει το φάρμακο αυτό σε γυναίκα 104 ετών και δεν μπήκε στο νοσοκομείο, την έβγαλε σπίτι της. Πρέπει να είναι η γηραιότερη ασθενής στην Ελλάδα που το έλαβε. Το έχω δώσει σε ενεργούς ογκολογικούς αρρώστους, δηλαδή ασθενείς με ενεργό όγκο, σε ανοσοκατεσταλμένους και έχουν πάει εξαιρετικά καλά. Βοηθάει πολύ, επίσης, να μην έχουμε έντονο πρόβλημα στις ΜΕΘ. Κι εγώ έχω γράψει πολλές συνταγές, καθημερινά όλοι οι γιατροί γράφουμε πολλές συνταγές. Όσες συνταγές έχω γράψει, σε όσα άτομα εγώ το έχω δώσει, έχουν πάει εξαιρετικά», αναφέρει μιλώντας στο iatropedia.gr ο κ. Τζανάκης.

Παρόμοια είναι η εμπειρία από τη χορήγηση των αντιικών και για τον καθηγητή Στέλιο Λουκίδη. Όπως δήλωσε στο ο επικεφαλής επιστήμονας της πενταμελούς Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας που εγκρίνει τις σχετικές θεραπείες, από τους περίπου 50 ασθενείς στους οποίους ενέκρινε το φάρμακο και παρακολούθησε την πορεία της υγείας τους, κανένας δεν εισήχθη για νοσηλεία σε νοσοκομείο.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, από τους 50 ασθενείς θα είχαν καταλήξει στο νοσοκομείο, λόγω βεβαρυμμένου ιστορικού, τουλάχιστον οι 5 με 8 από αυτούς, δηλαδή σχεδόν το 10 με 15%.

«Έχω ασθενή 66 ετών, με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα (τετραπλό μπάι πας και διαβήτη), που έλαβε το φάρμακο την τρίτη μέρα και ενώ είχε ήδη 38,5 πυρετό και ανέβαζε συνεχώς τις τιμές στους δείκτες φλεγμονής. Όταν τον είδα την 10η-12η μέρα, ήταν τέλειος! Αυτό το φάρμακο έχει δείξει κάτι που είναι σημαντικό: Μειώνει κατά πολύ το ιικό φορτίο και πολύ γρήγορα. Γι’ αυτό και αυτοί που το παίρνουν αμέσως πέφτει ο πυρετός τους. Γιατί κάνει μείωση του ιικού φορτίου», τονίζει ο καθηγητής Λουκίδης, μιλώντας στο iatropedia.gr, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και διευθυντής της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής του «Αττικόν».

Η μεγάλη χρήση των αντιικών μπορεί να ισχυροποιήσει τον κοροναϊό

Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα των αντιικών και κυρίως του Paxlovid έχουν εκτοξεύει τις πωλήσεις τους τις τελευταίες εβδομάδες. Ωστόσο, οι επιστήμονες διατυπώνουν σοβαρές ανησυχίες. Ο κοροναϊός, όπως λένε, μπορεί να μεταλλαχθεί προσπαθώντας να αναπτύξει αντιστάσεις απέναντι στο «μπαράζ» των αντιικών φαρμάκων που τον αντιμάχονται.

Όπως απέδειξε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Science», ο ιός έχει άφθονες ευκαιρίες να δοκιμάσει διαφορετικές μεταλλάξεις όταν αναπαράγεται, καθώς κάθε μολυσμένος οργανισμός παράγει τρισεκατομμύρια αντίγραφά του.

Έτσι, οι ερευνητές έχουν βρει κάποιες μεταλλάξεις διαφυγής στις νέες παραλλαγές του ιού που κυκλοφορούν στους ανθρώπους που μολύνονται, γεγονός που εγείρει ανησυχίες ότι είναι θέμα χρόνου οι γιατροί να χάσουν μία από τις καλύτερες θεραπείες κατά της Covid-19.

Σύμφωνα με τον ιολόγο Ντέηβιντ Χο του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, μάλιστα, «όταν ασκείς πίεση στον ιό, αυτός διαφεύγει».

Μελέτες, που προς το παρόν έχουν μόνο προδημοσιευθεί στο bioRxiv, παρέχουν ενδείξεις ότι ο ιός αναπτύσσει σταδιακά μεγαλύτερες αντιστάσεις, κάτι που στο παρελθόν έχει παρατηρηθεί και σε άλλα αντιικά φάρμακα.

Οι επιστήμονες θεωρούν πιθανό, η παράλληλη χορήγηση πολλών αντιικών φαρμάκων να μπορεί να βοηθήσει στο να αποτραπεί η ανάπτυξη αντίστασης. Είναι μια πρακτική που προσέφερε αποτελέσματα στο παρελθόν, όταν δοκιμάστηκε σε άλλους ιούς.

Πηγή: pierianews.gr