Αυξανόμενες Τάσεις Στη Στρατιωτική Επιχείρηση του Ισραήλ Στον Λίβανο

Αυξανόμενες Τάσεις Στη Στρατιωτική Επιχείρηση του Ισραήλ Στον Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός έδωσε σήμερα εντολή για έκτακτη απομάκρυνση των κατοίκων από περιοχή της κοιλάδας Μπεκάα στον ανατολικό Λίβανο, προειδοποιώντας ότι θα πραγματοποιήσει επιθέσεις «στο άμεσο μέλλον». Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Αβιχάι Αντράι, ανέφερε ότι οι εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ κοντά σε συγκεκριμένο κτήριο θα στοχοθετηθούν.

Οι πρόσφατες επιθέσεις του Ισραήλ κατέληξαν στην απώλεια 16 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένου ενός δημάρχου, στη Ναμπατίγια, με περισσότερους από 50 να τραυματίζονται. Λιβανέζοι αξιωματούχοι χαρακτήρισαν το πλήγμα αποδεικτικό στοιχείο των στρατιωτικών επιχειρήσεων που τώρα στρέφονται κατά του κράτους του Λιβάνου.

Η αποστολή του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL) ανέφερε ότι μερίδα δυνάμεων της είδε ένα ισραηλινό άρμα μάχης να επιτίθεται σε παρατηρητήριο τους. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι εξετάζει το περιστατικό, τονίζοντας ότι οι δυνάμεις της UNIFIL δεν είναι στόχος.

Από τη 8η Οκτωβρίου 2023, ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς έχει οδηγήσει σε καθημερινές ανταλλαγές πυρών μεταξύ Χεζμπολάχ και ισραηλινών δυνάμεων. Το Ισραήλ έχει ξεκινήσει χερσαίες και αεροπορικές επιχειρήσεις κατά στόχων που σχετίζονται με τη Χεζμπολάχ.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, καταδίκασε την στοχοποίηση συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, η οποία είχε σκοπό την ανθρωπιστική βοήθεια σε εκτοπισμένα άτομα. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις αναφέρουν ότι οι εργαζόμενοί τους έχουν γίνει στόχος και ότι η κατάσταση στη Γάζα έχει οδηγήσει σε σοβαρή ανθρωπιστική κρίση.

Η διπλωματική πίεση εντείνεται, καθώς οι ΗΠΑ επισημαίνουν ότι δεν εγκρίνουν πλήγματα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Η Χεζμπολάχ αντεπιτίθεται, εκτοξεύοντας ρουκέτες κατά στόχων στο βόρειο Ισραήλ, με σοβαρές απώλειες και ζημιές. Στο μεταξύ, η Unicef προειδοποιεί για τις ανθρωπιστικές συνέπειες της καταστροφής υποδομών υδροδότησης, που πλήττει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Πηγή: documentonews.gr