Είναι συγκλονιστικό το γεγονός ότι χιλιάδες Λιβανέζοι και Σύροι βρίσκονται στα σύνορα, περιμένοντας να περάσουν στη Συρία για να γλιτώσουν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στον Λίβανο. Ο 24χρονος Λιβανέζος Χασάν Σλιμ, που βρέθηκε εκεί μαζί με την ηλικιωμένη μητέρα του, σχεδιάζει να αναζητήσει καταφύγιο σε συγγενείς στη Συρία, μια χώρα την οποία δεν γνωρίζει, καθώς έφυγαν λόγω του πολέμου. «Αποφεύγαμε τη Συρία λόγω του πολέμου, αλλά σήμερα η κατάσταση έχει γίνει απελπιστική», δήλωσε ο Σλιμ, περιμένοντας τη σειρά του στο φυλάκιο Τζντεϊντέτ Γιαμπούς.
Από τις αρχές της εβδομάδας, περίπου 90.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στον Λίβανο, σύμφωνα με την αναφορά του ΟΗΕ. Συνολικά, οι λιβανέζικες αρχές αναφέρουν ότι πάνω από 31.000 πρόσφυγες, εκ των οποίων 15.000 είναι Σύροι, έχουν περάσει στη Συρία μόνο τις τελευταίες δύο ημέρες. Εν μέσω αυτής της κρίσης, γυναίκες και παιδιά περιμένουν στις ουρές, καθώς οι άνδρες ολοκληρώνουν τις τυπικές διαδικασίες. Εθελοντές παρέχουν πόσιμο νερό και πρώτες βοήθειες σε όσους τις χρειάζονται.
Ο 54χρονος Άλι Μοχάμεντ Γοσν, που εργαζόταν παλαιότερα στη Συρία, τώρα μεταφέρει την οικογένειά του στη Δαμασκό προκειμένου να βρουν καταφύγιο. Παρά τις δύσκολες συνθήκες, πιστεύει ότι δεν θα μείνουν εκεί για πολύ. «Θα επιστρέψουμε μετά τη νίκη μας επί του Ισραήλ», δήλωσε, προσθέτοντας ότι οι τρέχοντες βομβαρδισμοί είναι πιο έντονοι απ’ ό,τι στο παρελθόν.
Τραγικά, πολλές από τις οικογένειες Σύρων που κατέφυγαν στον Λίβανο για να αποφύγουν τον πόλεμο επιστρέφουν τώρα στις ρίζες τους για τον ίδιο λόγο. Ο 60χρονος Άμπου Μοχάμεντ Ριφάι ανέφερε τις φρικαλεότητες του πολέμου, που συνεχίζουν να τους καταδιώκουν, καθώς κορυφώνεται η βία στις περιοχές τους. Ιδιαίτερα στην κοιλάδα Μπεκάα, όπου βρίσκονται πολλοί πρόσφυγες, η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς οι πρόσφυγες ζουν συχνά σε άθλιες συνθήκες.
Το γεγονός ότι η Συρία, μια χώρα που είχε καταστραφεί από τον εμφύλιο πόλεμο, δέχεται τώρα πρόσφυγες από τον Λίβανο προσθέτει άλλη μία διάσταση στη δραματική κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή.Η κυβέρνησή τους έχει ανακοινώσει ότι είναι έτοιμη να τους φιλοξενήσει, ανοίγοντας κέντρα υποδοχής στην περιοχή Σαγέντα Ζεϊνάμπ, όπου δρουν φιλοϊρανοί μαχητές, κυρίως από τη Χεζμπολάχ.
Η ζωή για χιλιάδες ανθρώπους που βιώνουν το βάθος του πολέμου είναι γεμάτη από ανασφάλεια και φόβο, καθώς περιμένουν το μέλλον τους σε μια εμπόλεμη ζώνη. Πηγή: documentonews.gr