Αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Μεταναστευτική Πολιτική Εν μέσω Αντιμεταναστευτικών Συναισθημάτων

Αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Μεταναστευτική Πολιτική Εν μέσω Αντιμεταναστευτικών Συναισθημάτων

Καθώς το αντιμεταναστευτικό κλίμα στην Ευρώπη εντείνεται, οι πολιτικοί ηγέτες υιοθετούν στρατηγικές που παλαιότερα θεωρούνταν αδιανόητες. Ενώ κανένας ηγέτης της ΕΕ δεν έχει απειλήσει με μαζικές απελάσεις, όπως αυτές των 20 εκατομμυρίων ανθρώπων, η προσέγγιση που ακολουθεί η ΕΕ για τη μετανάστευση δείχνει ομοιότητες με τις ομιλίες του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους να τιθασεύσουν τη μετανάστευση καθώς τα αντιμεταναστευτικά κόμματα κερδίζουν έδαφος στις εκλογές τους.

Το ζήτημα της μετανάστευσης έχει πάρει προτεραιότητα από το 2015, όταν πάνω από ένα εκατομμύριο μετανάστες – κυρίως Σύριοι που προσπαθούν να αποφύγουν τον πόλεμο – έφτασαν στην Ευρώπη. Από τότε, η στάση της ΕΕ άλλαξε από τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης στη στήριξη περιοριστικών μέτρων. Το 2023, λιγότεροι από 300.000 μετανάστες έχουν φτάσει στην ήπειρο, με τις εκτιμήσεις να δείχνουν περίπου 160.000 αφίξεις φέτος.

Στους τελευταίους μήνες, περίπου δώδεκα χώρες της ΕΕ έχουν θεσπίσει περιορισμούς στα σύνορά τους. Η Πολωνία έχει ανακοινώσει προσωρινή διακοπή επεξεργασίας αιτήσεων ασύλου από μετανάστες που προέρχονται από τη Λευκορωσία, ενώ η Γερμανία έχει εφαρμόσει ελέγχους στα σύνορα για να αποτρέψει την είσοδο παράτυπων μεταναστών.

Η ρητορική που υιοθετείται από κάποιους ευρωπαίους ηγέτες, όπως ο Ούγγρος Βίκτορ Όρμπαν, θυμίζει έντονα τις πολιτικές του Τραμπ, ενισχύοντας τις σκληρές θέσεις κατά των μεταναστών. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της ΕΕ, πρότεινε τη δημιουργία “κόμβων επιστροφών” για την κράτηση μεταναστών σε χώρες εκτός της ΕΕ, ενώ η Ιταλία έχει ήδη δημιουργήσει κέντρα επεξεργασίας στην Αλβανία.

Ωστόσο, η σκληρή ρητορική και οι πολιτικές περιορισμού ενδέχεται να ανοίξουν το δρόμο για άλλες ανελεύθερες πρακτικές στην Ευρώπη. Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η στροφή προς τον περιορισμό της μετανάστευσης έχει μεγαλύτερους στόχους, με τις πολιτικές να στοχεύουν στη μείωση του αριθμού των νέων αφίξεων και στην απέλαση όσων έρχονται, ακόμα και σε επικίνδυνες χώρες.

Συνολικά, η κατάσταση της μετανάστευσης στην ΕΕ δείχνει μια σκληρή και συχνά ρατσιστική προσέγγιση, η οποία ενδέχεται να έχει σοβαρές συνέπειες για τους πρόσφυγες και την πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη στο μέλλον.

Πηγή: documentonews.gr