Αμερικανικές Δυνάμεις Πλήττουν Χούθι στην Υεμένη με Βομβαρδιστικά B2

Αμερικανικές Δυνάμεις Πλήττουν Χούθι στην Υεμένη με Βομβαρδιστικά B2

Αμερικανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιθέσεις κατά αποθηκών όπλων των Χούθι στην Υεμένη, σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο ABC News, που επικαλείται πληροφορίες από επίσημες πηγές. Οι δυνάμεις της U.S. Central Command (CENTCOM), που είναι υπεύθυνες για τη Μέση Ανατολή, επιτέθηκαν σε εγκαταστάσεις που ελέγχονται από τους Χούθι και περιλάμβαναν προηγμένα όπλα που χρησιμοποιούνται για επιθέσεις σε στρατιωτικά και πολιτικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν.

«Σήμερα, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των βομβαρδιστικών B-2, έπληξαν με ακρίβεια πέντε υπόγειες θωρακισμένες εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν. Τόνισε ότι οι Χούθι χρησιμοποιούσαν αυτά τα όπλα σε επιθέσεις εναντίον εμπορικών και στρατιωτικών πλοίων στην περιοχή. «Κατόπιν εντολής του προέδρου Μπάιντεν, ενέκρινα αυτά τα στοχευμένα πλήγματα για να περιορίσουμε περαιτέρω τις ικανότητες των Χούθι και να προστατεύσουμε τις δυνάμεις και το προσωπικό των ΗΠΑ», πρόσθεσε.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που τα στρατηγικά βομβαρδιστικά stealth B-2 χρησιμοποιήθηκαν για επιθέσεις κατά των Χούθι από την αρχή της αμερικανικής στρατιωτικής εκστρατείας. Το B-2 είναι μια μεγαλύτερη και πιο ικανή πλατφόρμα σε σύγκριση με τα μαχητικά που χρησιμοποιούνται μέχρι τώρα, και μπορεί να μεταφέρει έναν μεγαλύτερο όγκο βομβών.

Πηγές της αμερικανικής άμυνας δήλωσαν στο CNN ότι οι επιθέσεις εστίασαν σε πέντε υπόγειες εγκαταστάσεις. Οι επιθέσεις των Χούθι με πυραύλους και drones εναντίον εμπορικών σκαφών στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Άντεν και τον Ινδικό Ωκεανό συνεχίζονται από τον περασμένο Νοέμβριο, αρχικά στοχοποιώντας πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ και στη συνέχεια διευρύνοντας τους στόχους τους για να συμπεριλάβουν πλοία που σχετίζονται με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

Το Κέντρο Επιχειρήσεων των ΗΠΑ δήλωσε ότι συνεχίζει να συλλέγει δεδομένα σχετικά με την επίδραση των επιθέσεων αυτών, ενώ μέχρι στιγμής δεν αναφέρονται απώλειες αμάχων.

Πηγή: documentonews.gr