Αμερικανικό σύστημα THAAD ενισχύει την αντιπυραυλική άμυνα του Ισραήλ κατά της ιρανικής απειλής

Αμερικανικό σύστημα THAAD ενισχύει την αντιπυραυλική άμυνα του Ισραήλ κατά της ιρανικής απειλής

Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι οι εξαρτήσεις του προηγμένου συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας THAAD έχουν αρχίσει να φτάνουν στο Ισραήλ από τη Δευτέρα, με στόχο η εγκατάσταση να είναι σύντομα σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα. Αυτό γίνεται προφανώς για να αποτραπούν πιθανές επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους από το Ιράν, ενόψει των σχεδιαζόμενων ισραηλινών επιθέσεων κατά της Τεχεράνης.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Πενταγώνου, Πάτρικ Ράιντερ, “Μέσα στις επόμενες ημέρες, επιπλέον στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ και εξαρτήματα συστοιχίας THAAD θα συνεχίσουν να φθάνουν στο Ισραήλ”. Ο Ράιντερ ανέφερε ότι το σύστημα θα είναι σύντομα έτοιμο, χωρίς ωστόσο να παρέχει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για λόγους ασφαλείας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είχε επίσης ανακοινώσει την Κυριακή την πρόθεση ανάπτυξης της συστοιχίας THAAD στο Ισραήλ, για τη προστασία του εβραϊκού κράτους από πιθανές ιρανικές επιθέσεις, ειδικά μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Ιστορικά, μια προηγούμενη εγκατάσταση του THAAD είχε γίνει στο Ισραήλ το 2019 και παραμένει ένα από τα πιο ισχυρά αντιπυραυλικά συστήματα του αμερικανικού στρατού. Το THAAD είναι ικανό να αναχαιτίζει βαλλιστικούς πυραύλους σε αποστάσεις 150 έως 200 χιλιομέτρων, επιτυγχάνοντας υψηλά ποσοστά επιτυχίας στις δοκιμές του.

Το αμυντικό σύστημα THAAD, που σημαίνει Terminal High-Altitude Area Defense, είναι μοναδικό καθώς μπορεί να καταστρέφει βαλλιστικούς πυραύλους σε διάφορα βεληνεκή, εντός και εκτός της ατμόσφαιρας κατά την τελική φάση της πτήσης τους. Οι αναχαιτιστές του THAAD είναι σχεδιασμένοι να συγκρούονται με τους στόχους, καθιστώντας τους διαφορετικούς από άλλα συστήματα που ανατινάζουν τους εισερχόμενους πυραύλους κοντά στις πολεμικές κεφαλές τους.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, ανέφερε ότι οι Αμερικανοί στρατιωτικοί θα διαχειρίζονται το αντιπυραυλικό αυτό σύστημα, προσθέτοντας μια επιπλέον διάσταση στην ασφάλεια του Ισραήλ.

Πηγή: documentonews.gr