Αμφισβητείται η κυριαρχία του Μάνφρεντ Βέμπερ στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα

Αμφισβητείται η κυριαρχία του Μάνφρεντ Βέμπερ στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα

Η διαμάχη μεταξύ Μάνφρεντ Βέμπερ και Θανάση Μπακόλα στο εσωτερικό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) αναδεικνύει σοβαρές προκλήσεις για τη δομή και τη διοίκηση του κόμματος. Ο Βέμπερ, που κατέχει τη θέση του προεδρεύοντα του ΕΛΚ αλλά και της ομάδας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, βρίσκεται αντιμέτωπος με μια σπάνια αντίσταση από τον Μπακόλα, ο οποίος προτάθηκε από τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ως γενικός γραμματέας του ΕΛΚ.

Η αναστάτωσή αυτή επιταχύνθηκε όταν ο Μπακόλας ζήτησε την απομάκρυνση του Τομ Βαντενκεντελαίρ από τη θέση του «διευθυντή προσωπικού». Παρά την προτίμηση του Βέμπερ για τον Βαντενκεντελαίρ, ο Μπακόλας επέμεινε στη διαδικασία, δηλώνοντας ότι η τοποθέτηση αυτή δεν είναι σύμφωνη με τους κανονισμούς του ΕΛΚ ή τη βελγική νομοθεσία.

Η επιρροή του Βέμπερ στις Βρυξέλλες είναι μεγάλη, αν και έχει αντιμετωπίσει κριτική για την εμπλοκή του σε αμφιλεγόμενες πολιτικές επιλογές. Η διαχείριση του ΕΛΚ βρίσκεται υπό αναθεώρηση, καθώς ο Βέμπερ έχει προσπαθήσει να αναπροσαρμόσει την κατεύθυνση του κόμματος, φέρνοντας το πιο κοντά σε σκληρούς δεξιούς ηγέτες, γεγονός που έχει προκαλέσει αντιδράσεις εντός του κόμματος.

Η προεδρική επιτροπή του ΕΛΚ αποφάσισε ότι ο Βέμπερ θα προχωρήσει με τη σύμβαση που θα καθιστά τον Βαντενκεντελαίρ ως επικεφαλής του υπουργικού του συμβουλίου, κάτι που δείχνει την προσπάθεια του να εδραιώσει τη θέση του εν μέσω εσωτερικών αναταράξεων. Η επιμονή του Μπακόλα να αμφισβητήσει τις αποφάσεις του Βέμπερ έχει φέρει σε δύσκολη θέση το κόμμα, με ορισμένους να ανησυχούν ότι τέτοιες αντιπαραθέσεις δεν είναι επιθυμητές.

Η δύναμη του ΕΛΚ παραμένει αδιαμφισβήτητη, καθώς το κόμμα κέρδισε το μεγαλύτερο ποσοστό στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ωστόσο, οι τριβές για τη διοίκηση και τη στρατηγική του κόμματος φανερώνουν τις εγγενείς ανησυχίες σχετικά με τη μελλοντική του κατεύθυνση.

Πηγή: documentonews.gr