Αναδυόμενοι Κόμβοι Ανάπτυξης στη Νοτιοανατολική Ασία και η Ινδία στην Πρώτη Θέση

Αναδυόμενοι Κόμβοι Ανάπτυξης στη Νοτιοανατολική Ασία και η Ινδία στην Πρώτη Θέση

Στη νοτιοανατολική Ασία εντοπίζονται 14 από τους 15 κορυφαίους κόμβους ανάπτυξης παγκοσμίως, με τις χώρες της Δύσης να αντιμετωπίζουν υποχώρηση. Ο Growth Hub Index 2024 από την υπηρεσία ακινήτων Savills αναφέρει ότι αυτές οι ασιατικές πόλεις προβλέπεται να αναπτυχθούν γρήγορα έως το 2033, σύμφωνα με δείκτες πλούτου, οικονομικής επέκτασης και επιχειρηματικών δυνατοτήτων.

Η έκθεση του Savills εξετάζει τις οικονομίες, τους πληθυσμούς και τον πλούτο σε 230 πόλεις με ΑΕΠ άνω των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023, προσδιορίζοντας τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες περιοχές. Τέσσερις πόλεις της Ινδίας βρίσκονται στην πρώτη 10άδα, με τη Μπανγκαλόρ να κατατάσσεται πρώτη, ακολουθούμενη από την πόλη Χο Τσι Μινχ στο Βιετνάμ και το Δελχί.

Αναμένεται ότι η αύξηση της μεσαίας τάξης θα συνοδεύσει την αύξηση του προσωπικού πλούτου στην περιοχή, ενώ επενδύσεις σε υποδομές και στρατηγικές για τη βελτίωση της συνδεσιμότητας συμβάλλουν στην υψηλή κατάταξη αυτών των πόλεων. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην ενδοπεριφερειακή μετατόπιση που παρατηρείται από την Κίνα προς τη Νοτιοανατολική Ασία, όπου οι ρυθμοί αστικοποίησης συνεχίζουν να είναι υψηλοί.

Η Ινδία ξεχωρίζει, καθώς πέντε από τους κορυφαίους κόμβους ανάπτυξης βρίσκονται εκεί. Με το Δελχί, που αναμένεται να γίνει η πολυπληθέστερη πόλη του κόσμου μέχρι το 2050, η αστικοποίηση επιταχύνεται. Η ανάπτυξη του τομέα υπηρεσιών, ενισχυμένη από το υψηλά εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό, θα ενισχύσει βιομηχανίες όπως οι τράπεζες, τα χρηματοοικονομικά και η τεχνολογία. Η Μπανγκαλόρ, η Βομβάη και το Χαϊντεραμπάντ προορίζονται να ωφεληθούν σημαντικά.

Ωστόσο, οι προκλήσεις της αστικοποίησης περιλαμβάνουν τον υπερπληθυσμό και τη διαχείριση αυτής της ανάπτυξης. Η κυβέρνηση σκοπεύει να αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα μέσω επενδύσεων σε υποδομές. Εάν αντιμετωπιστεί κατάλληλα η θέση των αστικών περιοχών, μπορεί να βελτιώσει τη δημόσια υγεία και τις προοπτικές απασχόλησης και εκπαίδευσης. Αντίθετα, εάν υπάρξει ακατάλληλη διαχείριση, μπορεί να ενταθούν τα προβλήματα φτώχειας και εγκληματικότητας.

Πηγή: documentonews.gr