Αναγκαία η αναθεώρηση των κανόνων ασφαλείας για τα φωτεινά παιχνίδια εν μέσω κινδύνων για την όραση των παιδιών

Αναγκαία η αναθεώρηση των κανόνων ασφαλείας για τα φωτεινά παιχνίδια εν μέσω κινδύνων για την όραση των παιδιών

Το ευρωπαϊκό πρότυπο ασφαλείας για τα παιχνίδια δεν διασφαλίζει την προστασία των ματιών των παιδιών, όπως προειδοποιούν οι γαλλικές υγειονομικές αρχές. Ορισμένα παιχνίδια, όπως λούτρινα, κούκλες και φωτεινά επιτραπέζια, περιέχουν LED που εκπέμπουν μπλε φως. Αυτό το είδος φωτός μπορεί να έχει επιπτώσεις στον αμφιβληστροειδή και να επηρεάσει τους βιολογικούς ρυθμούς, όπως τον ύπνο, ιδίως όταν τα παιδιά εκτίθενται σε αυτό το φως το βράδυ.

Η Εθνική Υπηρεσία για τα Τρόφιμα, το Περιβάλλον και την Εργασιακή Υγεία και Ασφάλεια (ANSES) επισημαίνει ότι τα παιδιά, τα οποία δεν έχουν πλήρη προστασία από το μπλε φως, είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε αυτούς τους κινδύνους. Η υπηρεσία αυτή έχει εκδώσει προειδοποιήσεις για τις συνέπειες των LED στην όραση από το 2010.

Κατόπιν αιτήματος του υπουργείου Υγείας της Γαλλίας, η ANSES εξέτασε τη νέα έκδοση του ευρωπαϊκού προτύπου για την ασφάλεια των ηλεκτρικών παιχνιδιών, η οποία ανανεώθηκε το 2020. Μετά την ανάλυσή της, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η αναθεωρημένη έκδοση δεν διασφαλίζει τη συμμόρφωση με τις οριακές τιμές που απαιτούνται για την προστασία των παιδιών».

Για να περιοριστούν οι κίνδυνοι, η ANSES προτείνει πως είναι σκόπιμο να ελαχιστοποιείται η έκθεση των παιδιών σε μπλε ή λευκά LED και να αποφεύγονται τα φωτεινά παιχνίδια τουλάχιστον δύο ώρες πριν από τον ύπνο, προκειμένου να μην διαταράσσεται ο βιολογικός τους ρυθμός και να αποκοιμούνται πιο εύκολα.

Πηγή: documentonews.gr