Μια επιστημονική μελέτη από την Ιαπωνία, η οποία αξιοποίησε την Τεχνητή Νοημοσύνη, οδήγησε στην ανακάλυψη 300 νέων γεωγλυφικών στην έρημο της Νάσκα στο νότιο Περού, διπλασιάζοντας τον γνωστό αριθμό αυτών των μυστηριωδών γραμμικών σχημάτων που χρονολογούνται περίπου 2.000 χρόνια πριν. Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Μασάτο Σακάι από το Πανεπιστήμιο Yamagata, η έρευνα αυτή επιτάχυνε σημαντικά τη διαδικασία χαρτογράφησης του εν λόγω πολιτισμικού πλούτου.
Η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης επέτρεψε τον ταχύτερο και πιο ακριβή εντοπισμό των γεωγλυφικών, με τον Σακάι να τονίζει ότι η παραδοσιακή μέθοδος οπτικής αναγνώρισης από φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης ήταν χρονοβόρα και συχνά παραλάμβανε κάποιες από τις γραμμές. Με τη νέα προσέγγιση, οι ερευνητές κατάφεραν να εντοπίσουν 303 νέα γεωγλυφικά μέσα σε μόλις έξι μήνες εργασίας επιτόπου.
Η έρευνα, που είναι προϊόν συνεργασίας του Πανεπιστημίου Yamagata, του Ινστιτούτου Nazca και της IBM Research, δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). Οι διαπιστώσεις της επιστημονικής κοινότητας επικύρωσαν τα αποτελέσματα της μελέτης, αναδεικνύοντας έτσι τη σημασία της σύγχρονης τεχνολογίας στη διαδικασία πρόσβασης σε πολύτιμα ιστορικά δεδομένα.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η ανακάλυψη των 430 ήδη γνωστών γεωγλυφικών της Νάσκα χρειάστηκε περί έναν αιώνα. Τα νέα γεωγλυφικά περιλαμβάνουν γιγάντια σχέδια που αναπαριστούν άγρια ζώα, καθώς και μικρότερα σχήματα που συνδέονται με λειτουργίες του ανθρώπου, όπως η εικονογράφηση ανθρώπων και καμηλοειδών.
Οι γραμμές της Νάσκα, καταγεγραμμένες ως Παγκόσμια Κληρονομιά της Unesco, παρουσιάζουν γεωμετρικά σχήματα και εικόνες ζώων που είναι ορατά μόνο από τον αέρα. Παρά τις διάφορες θεωρίες, το πραγματικό νόημα αυτών των γεωγλυφικών παραμένει άγνωστο, με ερευνητές να προτείνουν ότι μπορεί να είχαν λειτουργίες αστρονομικών παρατηρητηρίων ή να χρησίμευαν ως ημερολόγια. Οι πρώτοι γεωγλυφικοί σχεδιασμοί ανακαλύφθηκαν το 1927, στην περιοχή που κατοικούσαν οι κάτοικοι του πολιτισμού Νάσκα από το 200 έως το 700 μ.Χ.
Πηγή: documentonews.gr