Ανακαλύπτεται Πίνακας Πικάσο στο Κάπρι μετά από Πολυάριθμες Έρευνες

Ανακαλύπτεται Πίνακας Πικάσο στο Κάπρι μετά από Πολυάριθμες Έρευνες

Ένα πρωτότυπο πορτρέτο του Πάμπλο Πικάσο ανακάλυψε ένας έμπορος παλαιών αντικειμένων, ο Λουίτζι Λο Ρόσο, ενώ καθάριζε το κελάρι ενός σπιτιού στο Κάπρι το 1962. Όταν βρήκε το έργο, τοποθέτησε τον τυλιγμένο καμβά στο σπίτι του στην Πομπηία, σε μία φθηνή κορνίζα, κρεμώντας τον στον τοίχο του σαλονιού για πολλές δεκαετίες. Αρχικά, δεν είχε ιδέα σχετικά με την ταυτότητα του δημιουργού και μάλιστα η σύζυγός του το θεωρούσε «φριχτό».

Το πορτρέτο, που τώρα οι ιδιοκτήτες του πιστεύουν ότι είναι μια παραμορφωμένη εικόνα της Ντόρα Μάαρ, της Γαλλίδας φωτογράφου και μούσας του Πικάσο, φέρει την ιδιαίτερη υπογραφή του καλλιτέχνη στην επάνω αριστερή γωνία. Όταν ο γιος του, Αντρέα, άρχισε να εξερευνά την τέχνη με αφορμή μια εγκυκλοπαίδεια, αναζήτησε την αλήθεια σχετικά με το έργο και η οικογένεια έστειλε το πορτρέτο σε ομάδα ειδικών, όπως ο ερευνητής τέχνης Μαουρίτσιο Σερατσίνι.

Η γραφολόγος Τσίντσια Αλτιέρι, μέλος του Ιδρύματος Arcadia, διαπίστωσε ότι η υπογραφή ήταν πράγματι του Πικάσο. «Μετά από μήνες συγκρίσεων με άλλες υπογραφές, δεν υπήρχε καμία αμφιβολία για την αυθεντικότητα», δήλωσε η Αλτιέρι στον Guardian. Ο πίνακας, που εκτιμάται σήμερα σε 6 εκατομμύρια ευρώ, φέρει τα χαρακτηριστικά του έργου που δημιουργήθηκε μεταξύ 1930 και 1936.

Ο Αντρέα, που τώρα είναι 60 ετών, συνέχισε τη διερεύνηση του πίνακα, εξηγώντας πως ο πατέρας του δεν ήταν καλλιεργημένος και δεν γνώριζε ποιος ήταν ο Πικάσο. Έχει επανειλημμένα επικοινωνήσει με το Ίδρυμα Πικάσο στη Μάλαγα για να ζητήσει επανεξέταση του πίνακα, αν και δεν έχει υπάρξει ενδιαφέρον από την πλευρά τους. Σημειώνεται ότι το ίδρυμα διατηρεί την τελευταία λέξη για την αυθεντικότητα του πίνακα, ο οποίος τώρα φυλάσσεται σε θησαυροφυλάκιο στο Μιλάνο.

Πηγή: documentonews.gr