Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή έχει υποστεί ριζικές αλλαγές το τελευταίο διάστημα, με το Ισραήλ να κλιμακώνει τις επιθέσεις του κατά της Χεζμπολάχ, η οποία υποστηρίζεται από το Ιράν. Ιδιαίτερη σημασία έχει η δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, που ήταν στο τιμόνι της οργάνωσης για σχεδόν τρεις δεκαετίες.
Στις 17-18 Σεπτεμβρίου, σημειώθηκαν εκρήξεις που προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 37 ανθρώπων και τον τραυματισμό χιλιάδων σε όλο τον Λίβανο, με το Ισραήλ να θεωρείται υπεύθυνο. Ακολούθησε στις 20 Σεπτεμβρίου επιδρομή του Ισραήλ σε προπύργιο της Χεζμπολάχ στη νότια Βηρυτό, η οποία είχε ως αποτέλεσμα 55 θανάτους, περιλαμβανομένου ενός ανώτατου διοικητή της οργάνωσης.
Στις 23 Σεπτεμβρίου, το Ισραήλ εκτόξευσε μαζικούς βομβαρδισμούς σε 1.300 θέσεις της Χεζμπολάχ, προκαλώντας περισσότερους από 550 θανάτους σε μία μόνο ημέρα, τονίζοντας έτσι την κρισιμότητα της κατάστασης. Οι διεθνείς ηγέτες, κατά τη διάρκεια συνόδου κορυφής του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη στις 25-26 Σεπτεμβρίου, ζήτησαν αποκλιμάκωση της έντασης, αλλά η πρόταση για προσωρινή κατάπαυση του πυρός απορρίφθηκε από το Ισραήλ και δεν αναγνωρίστηκε από τη Χεζμπολάχ.
Στις 27 Σεπτεμβρίου, ο Νετανιάχου ανακοίνωσε μέσω του ΟΗΕ την πρόθεσή του να “νικήσει τη Χεζμπολάχ”, αγνοώντας τις διεθνείς εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός. Αργότερα εκείνη την ημέρα, διέταξε την εξόντωση του Νασράλα με αεροπορικά χτυπήματα. Η ανακοίνωση της Ισραηλινής Στρατολόγου στις 28 Σεπτεμβρίου επιβεβαίωσε ότι ο Νασράλα είχε σκοτωθεί, γεγονός που επηρεάζει τις δυναμικές της αντι-ισραηλινής αντίστασης και τις σχέσεις στην περιοχή.
Ειδικοί αναρωτιούνται αν οι εξελίξεις αυτές θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, σχετιζόμενη με τις δυναμικές ανάμεσα στη Χαμάς στη Γάζα και τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο, με τις επόμενες κινήσεις των βασικών πρωταγωνιστών της κρίσης να είναι κρίσιμες.
Πηγή: documentonews.gr