Ανέβασμα αντιδράσεων από τον σύμβουλο του Ορμπάν για την Ουγγαρία και τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ανέβασμα αντιδράσεων από τον σύμβουλο του Ορμπάν για την Ουγγαρία και τον πόλεμο στην Ουκρανία

Υψηλόβαθμος σύμβουλος του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, ο Μπάλαζ Ορμπάν, προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις με τις δηλώσεις του σχετικά με την Ουκρανία και τη σοβιετική εισβολή του 1956. Σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Mandiner, δήλωσε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ενήργησε ανεύθυνα επιλέγοντας να αντισταθεί στη ρωσική εισβολή, υποστηρίζοντας ότι αυτή η επιλογή είχε σοβαρές συνέπειες, όπως οι απώλειες ζωών και εδαφών.Σύμφωνα με τον Ορμπάν, εάν η Ουκρανία είχε συμβουλευτεί την Ουγγαρία πριν από την απόφασή της, η χώρα του δεν θα το είχε προτείνει.

Ο Βίκτορ Ορμπάν, που έγινε γνωστός το 1989 για την εκστρατεία του υπέρ της αποχώρησης των σοβιετικών στρατευμάτων από την Ουγγαρία, δήλωσε ότι οι αμφίσημες δηλώσεις του συμβούλου του ήταν λανθασμένες και καταδικάστηκαν από την ουγγρική αντιπολίτευση ως «προδοτικές». Ο Ορμπάν επέμεινε ότι είναι κρίσιμο να αναφέρεται κανείς προσεκτικά σε τόσο ευαίσθητα θέματα, τονίζοντας την σημασία της επανάστασης του 1956 για την εθνική ταυτότητα.

Η Ουγγαρία, υπό την ηγεσία του Βίκτορ Ορμπάν, έχει διατηρήσει ισχυρές οικονομικές σχέσεις με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ακόμα και μετά την αρχή της ρωσικής επιθετικότητας κατά της Ουκρανίας. Επιπλέον, η Ουγγαρία έχει αποφασίσει να μην στείλει όπλα στην Ουκρανία, κάτι που έχει προκαλέσει τριγμούς στις σχέσεις της με τους συμμάχους της στον ΝΑΤΟ.

Το κλίμα εντάθηκε όταν ο Πέτερ Μάγιαρ, ηγετικό στέλεχος της ουγγρικής αντιπολίτευσης, δήλωσε μέσω Facebook ότι ο Μπάλαζ Ορμπάν δεν έχει θέση στον δημόσιο βίο μετά από τα «σκανδαλώδη και προδοτικά» σχόλια του. Ιδιαίτερη σημασία έχει η 23η Οκτωβρίου, ημερομηνία της αντίστασης του 1956, η οποία εξακολουθεί να είναι βασικός πυλώνας της ουγγρικής εθνικής ταυτότητας.

Ο Μπάλαζ Ορμπάν, απαντώντας στην πολιτική πίεση, δήλωσε ότι οι δηλώσεις του «παρερμηνεύθηκαν σκοπίμως», διαβεβαιώνοντας ότι οι ήρωες της επανάστασης του 1956 είναι ιεροί. Ωστόσο, οι αντιδράσεις που προκάλεσαν τα σχόλιά του συνεχίζουν να εξελίσσονται στην πολιτική σκηνή της Ουγγαρίας.

Πηγή: documentonews.gr