Ανοικτή Κριτική του Ισραήλ κατά της UNIFIL για την Αδυναμία Προστασίας από τη Χεζμπολάχ

Ανοικτή Κριτική του Ισραήλ κατά της UNIFIL για την Αδυναμία Προστασίας από τη Χεζμπολάχ

Ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, Έλι Κοέν, χαρακτήρισε την Προσωρινή Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στον νότιο Λίβανο (UNIFIL) ως περιττή παρουσία, καταγγέλλοντας την αποτυχία της να προστατεύσει τους Ισραηλινούς πολίτες από τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ. Κάλεσε, μάλιστα, τη δύναμη να αποσυρθεί, επισημαίνοντας ότι το Ισραήλ θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την ασφάλεια των πολιτών του και ότι, εάν ο ΟΗΕ δεν μπορεί να προσφέρει βοήθεια, θα πρέπει τουλάχιστον να μην παρεμβαίνει στην περιοχή.

Η UNIFIL ανακοίνωσε ότι ισραηλινά άρματα μάχης εισήλθαν δια της βίας στη βάση της, καταγγέλλοντας παραβίαση των κανόνων της αποστολής τους. Αντίστοιχα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ζήτησε την απομάκρυνση των κυανοκράνων, υποστηρίζοντας ότι παρέχουν “ανθρώπινες ασπίδες” στην Χεζμπολάχ καθώς κλιμακώνονται οι εχθροπραξίες.

Τα συμβάντα του περασμένου Σαββάτου συνέβησαν εν μέσω μιας σοβαρής κλιμάκωσης στη βόρεια Ιερουσαλήμ. Στη διάρκεια μίας επίθεσης της Χεζμπολάχ, ισραηλινοί στρατιώτες δέχθηκαν πυρά, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν προκειμένου να διασωθούν. Σε αντίθεση, το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ επαναβεβαίωσε την ανάγκη για την ασφάλεια των δυνάμεων της UNIFIL, καλώντας το Ισραήλ να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Η Χεζμπολάχ δεν αναγνωρίζει ότι χρησιμοποιεί τους κυανοκράνους για προστασία και, παράλληλα, δήλωσε ότι στόχευσε στρατιωτικές βάσεις το περασμένο σαββατοκύριακο, επισημαίνοντας τη συντονισμένη της δράση εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων στο Μαρούν αλ Ρας.

Στη διάρκεια των τελευταίων ημερών, οι επιθέσεις και οι αντεπιθέσεις μεταξύ των δύο πλευρών έχουν κλιμακωθεί, με πολλές καταγγελίες να διατυπώνονται για παραβιάσεις και το πώς στρατηγικές δυνάμεις προχωρούν μέσα σε κατοικημένες περιοχές, δημιουργώντας ένα περίπλοκο σκηνικό στο πεδίο της μάχης.

Πηγή: documentonews.gr