Απόδραση ισοβίτη με σοβαρές ευθύνες για Αστυνομία και Κεντρικές Φυλακές

Απόδραση ισοβίτη με σοβαρές ευθύνες για Αστυνομία και Κεντρικές Φυλακές

Βαρύς αντίκτυπος για την Αστυνομία και τις Κεντρικές Φυλακές προκαλεί η απόδραση του ισοβίτη Θεόδωρου Θεοφάνους, γνωστού ως «Κομμωτής», ο οποίος είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία της εγκύου συντρόφου του και της τρίχρονης κόρης της, σε ένα τριπλό φονικό που είχε συγκλονίσει την Κύπρο το 2011. Μετά την εγκληματική του δράση, ο Θεοφάνους θεωρούνταν πρόσωπο υψηλού κινδύνου, γεγονός που καθιστά την απόδρασή του ακόμα πιο ανησυχητική.

Τα γεγονότα εκτυλίχθηκαν την Πέμπτη, κατά την οποία ο ισοβίτης είχε λάβει άδεια για να επισκεφθεί την οικία της μητέρας του στην Πάφο. Η μεταφορά του οργανώθηκε από τη Διεύθυνση των Κεντρικών Φυλακών και ενεπλάκη η Αστυνομία για λόγους ασφαλείας. Ωστόσο, οι κίνδυνοι δεν φάνηκε να αξιολογήθηκαν σωστά, καθώς τα μέτρα ασφαλείας ήταν ανεπαρκή. Συγκεκριμένα, στην επιχείρηση συμμετείχαν μόνο τέσσερις δεσμοφύλακες και τρία μέλη της ΜΜΑΔ.

Κατά την επίσκεψή του, και ενώ βρισκόταν μέσα στην οικία χωρίς περιορισμούς, ο Θεοφάνους εκμεταλλεύτηκε την κατάσταση και, χωρίς να γίνει αντιληπτός, πηδήξε από ένα αφύλακτο παράθυρο, καταφέρνοντας να διαφύγει. Μετά την είδηση, οι αρχές βρέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού, καθώς η απόδραση ενός ισοβίτη σε τέτοιες περιστάσεις εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τις ευθύνες τους.

Είναι αξιοσημείωτο ότι αυτή δεν ήταν η πρώτη του επίσκεψη στην οικία της μητέρας του, γεγονός που ενδέχεται να του έδωσε την ευκαιρία να σχεδιάσει την απόδραση. Μετά τα γεγονότα, διενεργήθηκαν έρευνες στο κελί του, αλλά δεν ανακαλύφθηκαν στοιχεία που να υποδεικνύουν προετοιμασία. Η συγκεκριμένη περίπτωση διαφέρει από προηγούμενες αποδράσεις, καθώς δεν επρόκειτο για οργανωμένο σχέδιο αλλά για εκμετάλλευση στιγμής.

Η κατάσταση έχει κινητοποιήσει έντονα την Αστυνομία, τις Κεντρικές Φυλακές και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, με το τελευταίο να αποποιείται τις ευθύνες, παραπέμποντας στην Αστυνομία και τις Φυλακές. Παράλληλα, έχει διαταχθεί έρευνα και αναμένεται οι επτά δεσμοφύλακες και αστυνομικοί που εμπλέκονται στην μεταφορά να τεθούν σε διαθεσιμότητα.

Πηγή: documentonews.gr