Απόφαση δικαστή στην Τζόρτζια επαναφέρει δικαιώματα γυναικών σχετικά με τις αμβλώσεις

Απόφαση δικαστή στην Τζόρτζια επαναφέρει δικαιώματα γυναικών σχετικά με τις αμβλώσεις

Δικαστής στην πολιτεία Τζόρτζια των ΗΠΑ αποφάσισε την ακύρωση ενός νόμου που απαγόρευε τις αμβλώσεις μετά την έκτη εβδομάδα της κύησης, εκτιμώντας ότι παραβίαζε τα θεμελιώδη δικαιώματα των γυναικών. Ο νόμος αυτός είχε τεθεί σε εφαρμογή τον Ιούλιο του 2022 και είχε υιοθετηθεί από τον κυβερνήτη της Τζόρτζια, Ρεπουμπλικάνο Μπράιαν Κεμπ.

Κατά την απόφασή του, ο δικαστής Ρόμπερτ ΜακΜπέρνι επισήμανε ότι το Σύνταγμα της πολιτείας διασφαλίζει το δικαίωμα μίας γυναίκας να ελέγχει το σώμα της, αν και αυτό το δικαίωμα έχει όρια. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι η παρέμβαση της κοινωνίας μπορεί να γίνει μόνο όταν το έμβρυο φτάσει σε σημείο βιωσιμότητας εκτός μήτρας.

Η απόφαση αυτή έρχεται σε μία περίοδο που η διαμάχη για τις αμβλώσεις είναι κεντρικό θέμα στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, που είναι προγραμματισμένες για τις 5 Νοεμβρίου. Η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, που είναι υποψήφια των Δημοκρατικών, κατηγόρησε τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για την υποχώρηση των δικαιωμάτων των γυναικών, αναφερόμενη στο θάνατο μιας 28χρονης γυναίκας το 2022 λόγω καθυστερημένης ιατρικής φροντίδας που προήλθε από την περιοριστική νομοθεσία για τις αμβλώσεις.

Η ακύρωση του νόμου αποτελεί ένα σημαντικό βήμα, όμως οι οργανώσεις όπως το Κέντρο για τα Αναπαραγωγικά Δικαιώματα και η ACLU επισήμαναν ότι οι αρχές της Τζόρτζια έχουν την επιλογή να επαναφέρουν την απαγόρευση των αμβλώσεων. Ο δικαστής χαρακτήρισε την απαγόρευση αυτή «αυθαίρετη», τονίζοντας ότι πολλές γυναίκες μπορεί να μην γνωρίζουν καν ότι είναι έγκυες μέχρι την έκτη εβδομάδα, και επανέφερε τον χρόνο εθελούσιας διακοπής της κύησης στις 20 με 22 εβδομάδες.

Πηγή: documentonews.gr