Απόφαση δικαστηρίου στη Νότια Κορέα αναγνωρίζει τον μισογυνισμό ως κίνητρο εγκλήματος μίσους

Απόφαση δικαστηρίου στη Νότια Κορέα αναγνωρίζει τον μισογυνισμό ως κίνητρο εγκλήματος μίσους

Δικαστήριο της Νότιας Κορέας αναγνώρισε τον μισογυνισμό ως βασικό κίνητρο σε περίπτωση εγκλήματος μίσους, κάτι που προκάλεσε ενθουσιασμό στις οργανώσεις υπεράσπισης των γυναικείων δικαιωμάτων. Η απόφαση προήλθε από την εκδίκαση μήνυσης μιας γυναίκας που δέχτηκε επίθεση από έναν νεαρό άνδρα ενώ εργαζόταν σε συνεργείο. Ο δράστης προέβη σε προσβλητικά σχόλια, υποστηρίζοντας ότι οι “φεμινίστριες θέλουν ξύλο”, λόγω του κοντού hairstyle της γυναίκας.

Το δικαστήριο της περιφέρειας Τσανγκουόν καταδίκασε τον 20χρονο δράστη σε φυλάκιση τριών ετών, επισημαίνοντας ότι η πράξη του συνδέεται με μισογυνικά αισθήματα. Ο εκπρόσωπος του δικαστηρίου ανέφερε πως η απόφαση δεν μπορεί να εφεσιβληθεί, σημειώνοντας ότι η βιαιότητα ήταν αποτέλεσμα “αβάσιμου μίσους και προκαταλήψεων κατά των γυναικών”.

Η δικηγόρος του θύματος χαιρέτισε αυτή την απόφαση, λέγοντας ότι προάγει την ασφάλεια των γυναικών στη Νότια Κορέα. Ανέφερε, συγκεκριμένα, ότι δεν έχει ξαναειδωθεί δικαστήριο να δηλώνει ρητά τον μισογυνισμό ως κίνητρο σε εγκλήματα. Υπογράμμισε πως πολλές φορές οι δράστες ισχυρίζονται ότι δεν έχουν πρόβλημα με τις γυναίκες αλλά με τις φεμινίστριες, εντούτοις η απόφαση καθιστά σαφές ότι η ρητορική του μισογυνισμού δεν είναι αποδεκτή.

Επίσης, κάποιοι έκαναν αναφορά στην περίπτωση της τοξοβόλου Αν Σαν, η οποία είχε υποστεί εκφοβισμό λόγω του κοντού της hairstyle κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Η κοινωνία της Νότιας Κορέας, παρά την τεχνολογική πρόοδο, διατηρεί συντηρητικές αξίες, γεγονός που επισημαίνει τη σημασία της δικαστικής απόφασης.

Οι γυναίκες ακτιβιστές στην επαρχία Γκιεονγσάνγκ χαρακτήρισαν την απόφαση “ιστορική”, σημειώνοντας πως οι μισογυνικές εγκληματικές ενέργειες δεν είχαν σωστή και επαρκή τιμωρία στα δικαστήρια, γεγονός που ενίσχυε τα φύλα και εμπόδιζε την ισότητα.

Πηγή: documentonews.gr