Αποκαλύψεις για την Υποχρεωτική Χρήση Κρατουμένων ως Ανθρώπινες Ασπίδες από τον Ισραηλινό Στρατό στη Γάζα

Αποκαλύψεις για την Υποχρεωτική Χρήση Κρατουμένων ως Ανθρώπινες Ασπίδες από τον Ισραηλινό Στρατό στη Γάζα

Σοκαριστικές αποκαλύψεις για τις πρακτικές του Ισραηλινού στρατού στη Γάζα έρχονται στο φως από τους New York Times. Σύμφωνα με την έρευνα, οι Ισραηλινοί στρατιώτες υποχρεώνουν Παλαιστίνιους κρατούμενους να υπηρετούν ως «ανθρώπινες ασπίδες» κατά τη διάρκεια επικίνδυνων επιχειρήσεων. Αυτή η τακτική έχει εφαρμοστεί σε πέντε διαφορετικές πόλεις της Γάζας, αν και, όπως σημειώνεται, η πλήρης κλίμακα των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων δεν έχει καταγραφεί.

Οι κρατούμενοι αυτοί εξαναγκάζονται να εισέλθουν σε περιοχές όπου πιστεύεται ότι υπάρχουν εκρηκτικά ή παγίδες από τη Χαμάς, αξιοποιούμενοι ως ανιχνευτές. Επιπλέον, οι αμάχοι επίσης χρησιμοποιούνται για την εξερεύνηση κτιρίων και τούνελ που θεωρούνται πιθανές κρυψώνες. Ανάμεσα σε άλλες υποχρεώσεις, τους δίνεται εντολή να σηκώνουν βαρύ εξοπλισμό, όπως γεννήτριες και δεξαμενές νερού, εφόσον υπάρχει υποψία ότι αυτά κρύβουν εισόδους σε σήραγγες.

Σε μία από τις αναφορές τους, οι Times παραθέτουν τη συγκλονιστική μαρτυρία ενός 17χρονου πρώην κρατούμενου, του Μοχάμεντ Σουμπέιρ. Ο Σουμπέιρ περιγράφει την εμπειρία του ως ανθρώπινη ασπίδα, αναφέροντας ότι αναγκαζόταν να προχωρά σε επικίνδυνες περιοχές δεμένος με χειροπέδες, εκτελώντας διαταγές στρατιωτών. «Με έστειλαν σαν σκυλί σε παγιδευμένο διαμέρισμα. Νόμιζα ότι θα ήταν οι τελευταίες μου στιγμές», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μια άλλη μαρτυρία που δημοσιεύεται είναι αυτή του φαρμακοποιού Μπασίρ αλ-Νταλού, ο οποίος συνελήφθη τον περασμένο Νοέμβριο και αναγκάστηκε να εξερευνήσει μισογκρεμισμένα κτίρια, υπό την απειλή βίας από στρατιώτες. Οι στρατιώτες τον έσπρωχναν να προχωρήσει, ενώ εκείνοι παρέμεναν σε ασφαλή απόσταση, καλύπτοντας τις δικές τους ανάγκες.

Στο κλείσιμο του εκτενούς ρεπορτάζ, η έκθεση αναφέρει ότι δεν βρέθηκαν αποδείξεις σοβαρού τραυματισμού ή θανάτου Παλαιστίνιου που χρησιμοποιήθηκε ως «ανθρώπινη ασπίδα» από τον ισραηλινό στρατό.

Πηγή: documentonews.gr