Αποστολή Hera: Το πρώτο βήμα της Ευρώπης για την άμυνα της Γης από αστεροειδείς

Αποστολή Hera: Το πρώτο βήμα της Ευρώπης για την άμυνα της Γης από αστεροειδείς

Το διαστημικό σκάφος Hera, που ανήκει στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), ξεκίνησε τη Δευτέρα το ταξίδι του προς τον αστεροειδή Δίμορφο. Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε μέσω ενός πύραυλου Falcon 9 της SpaceX. Αφού ταξιδέψει για λίγο περισσότερο από έναν χρόνο, το Hera αναμένεται να φτάσει στον προορισμό του το 2026, όπου θα διεξαγάγει έρευνες στον τόπο της πρόσκρουσης του προηγούμενου δορυφόρου.

Η αποστολή Hera σχετίζεται με την αποστολή DART της NASA, που είχε εκτοξεύσει έναν δορυφόρο για να εξετάσει αν η τροχιά του Δίμορφου είχε αλλάξει μετά τη σύγκρουση. Σκοπός αυτής της αποστολής είναι να κριθεί αν η προσέγγιση αυτή μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματική για την αποτροπή μελλοντικών απειλών προς τη Γη. Στο πλαίσιο της μελέτης, το Hera θα αξιοποιήσει μικροδορυφόρους και πλήθος αισθητήρων, οι οποίοι θα ερευνήσουν πιθανές ρωγμές στο εσωτερικό του αστεροειδούς και θα αναλύσουν τη σύνθεση της σκόνης.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η παρακολούθηση και η εκτίμηση του κινδύνου από διαστημικά αντικείμενα είναι ζωτικής σημασίας. Αυτή τη στιγμή, η ESA έχει καταγράψει 36.000 διαστημικά αντικείμενα με διάμετρο άνω των 100 μέτρων, εκ των οποίων τα 1.668 έχουν μηδενική πιθανότητα να πλήξουν τον πλανήτη μας. Ωστόσο, το περιστατικό του 2013, όπου ένας μετεωρίτης έπληξε το Τσέλιαμπινσκ της Ρωσίας προκαλώντας τραυματισμούς σε περίπου 1.000 άτομα, υπογράμμισε τους κινδύνους που μπορεί να ενέχει ακόμη και ένας μικρός βραχίονας της διαστημικής τροχιάς.

«Αυτός δεν είναι ένας αφηρημένος κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε, είναι η πραγματικότητα», δήλωσε ο Ρολφ Ρένσινγκ της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, αναδεικνύοντας τη σημασία της σχετικής έρευνας. «Η Γη μας βομβαρδίζεται με αντικείμενα», πρόσθεσε. Η αποστολή Hera είναι το πρώτο βήμα για την προετοιμασία της ανθρωπότητας απέναντι σε μελλοντικές απειλές από αστεροειδείς.

Πηγή: documentonews.gr