Αργεντινή Δηλώνει Πρόθεση Ανάκτησης των Νησιών Φόκλαντ από τη Βρετανία

Αργεντινή Δηλώνει Πρόθεση Ανάκτησης των Νησιών Φόκλαντ από τη Βρετανία

Η υπουργός Εξωτερικών του Μπουένος Άιρες, Νταϊάνα Μοντίνο, δήλωσε την Πέμπτη ότι η Αργεντινή θα ανακτήσει την κυριαρχία επί των νησιών Μαλβίνες (Φόκλαντ), αναφερόμενη σε συγκεκριμένες ενέργειες αντί για κενή ρητορική. «Οι Μαλβίνες ήταν, είναι και θα είναι πάντα Αργεντινές», τόνισε.

Η ανακοίνωση της Μοντίνο προήλθε μετά από τη συμφωνία της βρετανικής κυβέρνησης να παραχωρήσει την κυριαρχία των νησιών Τσάγκος στον Μαυρίκιο, γεγονός που ενίσχυσε τις φωνές που ζητούν ανάκαμψη της Αργεντινής στην περιοχή. Ο Μαυρίκιος θα διαχειρίζεται το αρχιπέλαγος, το οποίο βρίσκεται στρατηγικά τοποθετημένο στον Ινδικό Ωκεανό, ενώ η κοινή στρατιωτική βάση ΗΠΑ-Βρετανίας στο Ντιέγκο Γκαρσία θα παραμείνει.

Η Βρετανία και η Αργεντινή είχαν εμπλακεί σε πόλεμο το 1982 για τα νησιά Φόκλαντ, και οι δυνάμεις της Αργεντινής παραδόθηκαν στη Βρετανία μετά από σφοδρές μάχες. Η σύγκρουση αυτή έχει διατηρήσει τις εντάσεις μεταξύ των δύο κρατών στο πέρασμα των χρόνων.

Νωρίτερα, η κυβερνήτης των Φόκλαντ, Άλισον Μπλέικ, διαβεβαίωσε τους λιγοστούς κατοίκους των νησιών για την «ακλόνητη δέσμευση» του Ηνωμένου Βασιλείου να υπερασπιστεί τα δικαιώματά τους και την κυριαρχία του.

Πηγή: documentonews.gr