Χερσαία Επιχείρηση Ισραήλ εναντίον Χεζμπολάχ με Στρατηγική Αντίκρουσης

Χερσαία Επιχείρηση Ισραήλ εναντίον Χεζμπολάχ με Στρατηγική Αντίκρουσης

Μια υψηλόβαθμη πηγή από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας δήλωσε ότι μια πιθανή χερσαία επιχείρηση κατά της Χεζμπολάχ του Λιβάνου θα έχει στόχο να είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομη. Ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας, τόνισε: “Θα προσπαθήσουμε να είναι όσο πιο σύντομη γίνεται. Ετοιμαζόμαστε καθημερινά και είναι βέβαιο ότι αυτό είναι ένα από τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας”.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, οι ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο έχουν ενταθεί από τις αρχές της εβδομάδας, με αποτέλεσμα πολλούς θανάτους στη Χεζμπολάχ και δραστική μείωση των στρατιωτικών της ικανοτήτων, της οποίας η υποστήριξη προέρχεται από το Ιράν. Η Χεζμπολάχ είχε αρχίσει να εκτοξεύει ρουκέτες στο Ισραήλ στις 8 Οκτωβρίου, υποστηρίζοντας ότι πράττει έτσι σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την παλαιστινιακή Χαμάς, που είχε εξαπολύσει επίθεση κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Ο σκοπός των αεροπορικών επιθέσεων του Ισραήλ περιλαμβάνει την εξουδετέρωση στρατιωτικών ηγετών της Χεζμπολάχ και την “καθαριότητα” των μεθοριακών περιοχών στο βόρειο Ισραήλ, προκειμένου να διευκολυνθεί η επιστροφή των εκτοπισμένων κατοίκων. Ο στρατηγός Χερτσί Χαλεβί, ο αρχηγός του ισραηλινού γενικού επιτελείου, αναφέρθηκε προχθές στην πιθανότητα “εισόδου στον Λίβανο” για να συνεχιστούν οι επιθέσεις κατά της Χεζμπολάχ, προσθέτοντας ότι “όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι”.

Από τη Δευτέρα, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν αρχίσει βομβαρδισμούς σε προπύργια της Χεζμπολάχ, με περίπου 118.000 άτομα να έχουν εκτοπιστεί, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Οι θάνατοι στην περιοχή ανέρχονται σε τουλάχιστον 700 σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου. Αξιωματούχος της ισραηλινής ασφάλειας αντέτεινε τις κατηγορίες ότι οι επιθέσεις πλήττουν πολλούς αμάχους, υποστηρίζοντας ότι οι νεκροί ήταν κυρίως μέλη της Χεζμπολάχ και ότι η οργάνωση εκμεταλλεύεται τους αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες.

Πηγή: documentonews.gr