Δασμοί Κίνας στα Ευρωπαϊκά Μπράντι και Αυξήσεις Εντάσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση

Δασμοί Κίνας στα Ευρωπαϊκά Μπράντι και Αυξήσεις Εντάσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση

Προσωρινές δασμές που κυμαίνονται από 30,6% έως 39% στα ευρωπαϊκά μπράντι ανακοίνωσε το Πεκίνο, λίγες μόνο ημέρες μετά την έγκριση δασμών από τις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ηλεκτρικά οχήματα που κατασκευάζονται στην Κίνα. Τα μέτρα αυτά έρχονται σε μία περίοδο αυξανόμενης έντασης μεταξύ Κίνας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες είναι σημαντικοί εμπορικοί εταίροι.

Το κινεζικό Υπουργείο Εμπορίου επιβεβαίωσε ότι οι δασμοί θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται από τις 11 Οκτωβρίου, μετά από μια έρευνα που ανέδειξε ότι η εγχώρια βιομηχανία μπράντι βρέθηκε σε κίνδυνο σημαντικής ζημίας λόγω του ντάμπινγκ προϊόντων. Το Υπουργείο τόνισε ότι η απόφαση αυτή συμμορφώνεται με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και τους κινεζικούς νόμους.

Από την ημερομηνία αυτή, οι εισαγωγείς ευρωπαϊκών μπράντι θα υποχρεούνται να καταθέτουν χρηματικές εγγυήσεις στα κινεζικά τελωνεία για την πιθανότητα αύξησης των δασμών. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στη Γαλλία, η οποία θεωρείται κύριος στόχος της έρευνας του Πεκίνου για το κονιάκ, δεδομένου ότι εκπροσωπεί σχεδόν το 99% των εισαγωγών μπράντι στην Κίνα πέρυσι, με τις αποστολές γαλλικού μπράντι να φτάνουν στα 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Έχει σημειωθεί επίσης ότι η αγορά κονιάκ πλήττεται ήδη από πτώση πωλήσεων της τάξης του 22% το 2023, καθώς η Κίνα διαχειρίζεται το 25% των εξαγωγών κονιάκ. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προχωρήσει στην επιβολή δασμών στα ηλεκτρικά οχήματα, παρά τις αντιρρήσεις και τις αποχές πολλών κρατών-μελών.

Οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι οι τιμές των κινέζικων οχημάτων είναι τεχνητά χαμηλές, γεγονός το οποίο παραβιάζει τους κανόνες του ανταγωνισμού και επηρεάζει αρνητικά την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαίων κατασκευαστών. Ο Κινέζος υπουργός Εμπορίου είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο προσωρινών δασμών στα αλκοολούχα ποτά, ενώ το Υπουργείο αναφέρει ότι συνεχίζεται η έρευνα κατά των επιδοτήσεων για τα προϊόντα χοιρινού κρέατος της ΕΕ, με σκοπό τη λήψη δίκαιων αποφάσεων.

Πηγή: documentonews.gr