Διαδικασία Ακροάσεων για τους Νέους Επιτρόπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαδικασία Ακροάσεων για τους Νέους Επιτρόπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Από τις 4 έως τις 12 Νοεμβρίου, θα διεξαχθούν οι ακροάσεις των ορισθέντων επιτρόπων, όπως αποφάσισε η Διάσκεψη των Προέδρων, η οποία περιλαμβάνει τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων. Η διαδικασία περιλαμβάνει την κατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ των επιτροπών για τις επιβεβαιωτικές ακροάσεις, ενώ το χρονοδιάγραμμα για τις εμφανίσεις των υποψηφίων θα καθοριστεί στην επόμενη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων.

Οι ορισθέντες επίτροποι καλούνται να παρουσιαστούν μπροστά στις αρμόδιες επιτροπές ώστε να αξιολογηθεί η καταλληλότητά τους για τις θέσεις που τους έχουν ανατεθεί. Ειδικότερα, η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, τόνισε ότι η διαδικασία των ακροάσεων αποτελεί κρίσιμη στιγμή για την ευρωπαϊκή δημοκρατία, καθώς τα μέλη του Κοινοβουλίου θα ελέγξουν με προσοχή την ικανότητα, την ανεξαρτησία και την δέσμευση των υποψηφίων.

Πριν από τις ακροάσεις, η επιτροπή νομικών θεμάτων θα αναλύσει λεπτομερώς τις δηλώσεις συμφερόντων των υποψηφίων, εξασφαλίζοντας πως δεν υπάρχουν συγκρούσεις συμφερόντων. Ανάλογα με το χαρτοφυλάκιο, οι υποψήφιοι μπορεί να αξιολογηθούν από μία ή περισσότερες επιτροπές.

Μετά την ολοκλήρωση των ακροάσεων, θα ακολουθήσουν συνεδριάσεις για την αξιολόγηση των υποψηφίων. Τελικά, η Διάσκεψη των Προέδρων θα εξετάσει τα αποτελέσματα των ακροάσεων και θα αποφασίσει αν θα προχωρήσει στην ολοκλήρωση της διαδικασίας. Ακολούθως, η εκλεγμένη Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα παρουσιάσει το Σώμα των Επιτρόπων στην ολομέλεια, όπου θα ακολουθήσει συζήτηση και η δυνατότητα κατάθεσης προτάσεων ψηφίσματος από πολιτικές ομάδες ή βουλευτές.

Η Επιτροπή χρειάζεται την συγκατάθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να αναλάβει τα καθήκοντά της και, μόλις εκλεγεί, διορίζεται επίσημα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Πηγή: documentonews.gr