Διαδηλώσεις στην Ισπανία για τη μείωση των ωρών εργασίας και την αύξηση της παραγωγικότητας

Διαδηλώσεις στην Ισπανία για τη μείωση των ωρών εργασίας και την αύξηση της παραγωγικότητας

Τα συνδικάτα στην Ισπανία οργανώνουν διαδηλώσεις σε πολλές περιοχές της χώρας, διεκδικώντας μια συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και του επιχειρηματικού τομέα για τη μείωση των ωρών εργασίας. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ προτείνει τη μείωση της εργάσιμης εβδομάδας κατά 2,5 ώρες, από 40 ώρες που ισχύει σήμερα, υποστηρίζοντας ότι αυτή η πρωτοβουλία θα ενισχύσει την παραγωγικότητα.

Οι εργοδότες, ωστόσο, εκφράζουν ανησυχίες ότι η συγκεκριμένη αλλαγή θα μπορούσε να καταστήσει τους εργαζομένους τους πιο «ακριβούς». Για την υποστήριξη των μικρών επιχειρήσεων με λιγότερους από δέκα υπαλλήλους, η κυβέρνηση προσφέρει ένα μπόνους προσλήψεων, προκειμένου να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις της μείωσης των ωρών εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από ανώτερες κυβερνητικές πηγές, η Μαδρίτη είναι πιθανό να εγκρίνει τη μείωση αυτή πριν από το τέλος του 2024, χωρίς να απαιτείται ομοφωνία. Τη συγκεκριμένη πρόταση αφορά η ετήσια υπολογισμένη εργάσιμη εβδομάδα, επιτρέποντας στους εργαζομένους σε τομείς όπου είναι δύσκολη η προσαρμογή των βαρδιών, όπως η φιλοξενία, να συγκεντρώνουν εργατοώρες για να μπορούν αργότερα να τις «εξαργυρώνουν» με άδεια.

Η Ισπανία έχει από τους υψηλότερους μέσους χρόνους εργασίας στην Ευρώπη. Στοιχεία της Eurostat για το 2023 δείχνουν ότι η средμή διάρκεια της εργάσιμης εβδομάδας στην Ισπανία είναι 36,4 ώρες, ελαφρώς υψηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ που είναι 36,1 ώρες. Η υπουργός Εργασίας, Γιολάντα Ντίαζ, έχει δηλώσει ότι η μείωση των ωρών εργασίας θα μπορεί να βελτιώσει την παραγωγικότητα, έναν τομέα που παραδοσιακά υστερεί στην Ισπανία σε σύγκριση με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Ωστόσο, η επιτυχία αντίστοιχων μέτρων σε άλλες χώρες δεν είναι ξεκάθαρη. Στη Γαλλία, η καθιέρωση 35ωρης εργάσιμης εβδομάδας το 2000 θεωρήθηκε ότι θα οδηγούσε στη δημιουργία εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας. Παρ’ όλα αυτά, τα αποτελέσματα έδειξαν αύξηση στο κόστος εργασίας, καθιστώντας τους Γάλλους εργαζόμενους πιο ακριβοπληρωμένους.

Πηγή: documentonews.gr