Διάλογος Ερντογάν Σολτς για τις σχέσεις Τουρκίας Γερμανίας και περιφερειακές προκλήσεις

Διάλογος Ερντογάν Σολτς για τις σχέσεις Τουρκίας Γερμανίας και περιφερειακές προκλήσεις

Ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, εξέφρασε την αισιοδοξία του για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, δηλώνοντας ότι αυτές κινούνται προς «μια πιο θετική κατεύθυνση» και ευχήθηκε η πορεία αυτή να οδηγήσει σε μόνιμες φιλικές σχέσεις. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν ο ίδιος και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη συνάντησή τους στην Κωνσταντινούπολη την 19η Οκτωβρίου.

Σχετικά με τα εξοπλιστικά προγράμματα, οι δύο ηγέτες δεν ανακοίνωσαν συγκεκριμένες αποφάσεις. Ο Σολτς αναφέρθηκε σε ένα σχέδιο που βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο και συντονίζεται από τη Βρετανία, ενώ ο Ερντογάν τόνισε την επιθυμία του να αναπτύξουν τη συνεργασία τους στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας. Η Τουρκία ενδιαφέρεται να αποκτήσει τουλάχιστον 20 μαχητικά Eurofighter, αξίας 5,6 δισ. δολαρίων, αλλά αυτή η πώληση «κολλάει» στη Γερμανία.

Η διαφωνία των δύο ηγετών αποδείχθηκε έντονα κατά τις δηλώσεις τους για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Ο Σολτς υπενθύμισε τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς και τόνισε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, ενώ ο Ερντογάν δήλωσε ότι είναι αναγκαίο να «πούμε στοπ» στο Ισραήλ, επισημαίνοντας τον αριθμό των θυμάτων.

Αναφορικά με το μεταναστευτικό ζήτημα, οι δύο ηγέτες παρουσίασαν διαφορετικές προσεγγίσεις. Ο Ερντογάν τόνισε την ανοιχτή πόρτα της Τουρκίας για πρόσφυγες από τη Συρία, τονίζοντας την υποστήριξη και προς τους τουρκογενείς Τουρκομάνους. Αντίθετα, ο Σολτς εστίασε στην ανάγκη απέναντι στο φαινόμενο της ισλαμοφοβίας στην Ευρώπη, προτάσσοντας την καταδίκη κάθε εχθρικής στάσης κατά θρησκευτικών πεποιθήσεων.

Σχετικά με τις θεωρήσεις εισόδου για τους Τούρκους πολίτες, ο Σολτς αναγνώρισε τα παράπονα της Τουρκίας, ενώ διαβεβαίωσε ότι τα γερμανικά προξενεία χορηγούν τις περισσότερες βίζες παγκοσμίως. Παράλληλα, ο Ερντογάν δήλωσε ότι ο ετήσιος όγκος εμπορικών συναλλαγών ανέρχεται σε 50 δισ. ευρώ με στόχο να φτάσει τα 60 δισ. ευρώ.

Πηγή: documentonews.gr