Διαμαρτυρία ακτιβιστών στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου για τη Λωρίδα της Γάζας

Διαμαρτυρία ακτιβιστών στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου για τη Λωρίδα της Γάζας

Ακτιβιστές της ομάδας Youth Demand πραγματοποίησαν μια έντονη διαμαρτυρία στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου την Τετάρτη 9/10, καταγγέλλοντας την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και τη στάση της βρετανικής κυβέρνησης προς τις ενέργειες του Ισραήλ. Οι διαδηλωτές τοποθέτησαν προσωρινά μια αφίσα που απεικόνιζε μια μητέρα και ένα παιδί με αίμα, καλύπτοντας έναν πίνακα του Πικάσο.

Οι ακτιβιστές ζήτησαν να επιβληθεί εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ, όπως ανακοίνωσε η διεύθυνση του μουσείου. Εξασφάλισαν ότι ο πίνακας δεν υπέστη ζημιά κατά τη διάρκεια της δράσης τους. Στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας, δύο μέλη της ομάδας προσπάθησαν να κολλήσουν την αφίσα στο προστατευτικό γυαλί του έργου «Motherhood (La Maternité)» (1901) του Πικάσο, ρίχνοντας κόκκινη μπογιά στο πάτωμα. Ένα βίντεο που ανάρτησε η ομάδα στα κοινωνικά δίκτυα δείχνει έναν φρουρό να επεμβαίνει άμεσα για να αφαιρέσει την αφίσα.

Ένας από τους διαδηλωτές φώναξε «Λευτεριά, Λευτεριά στην Παλαιστίνη!», κατηγορώντας τη βρετανική κυβέρνηση ότι είναι «συνένοχη στη γενοκτονία», ενώ ταυτόχρονα τον κρατούσε ο φρουρός του μουσείου. Πριν από αυτή τη διαμαρτυρία, η επιτροπή είχε οργανώσει επίσης διαδήλωση κατά των πωλήσεων όπλων προς το Ισραήλ τον Ιούλιο.

Η Εθνική Πινακοθήκη έχει γίνει τόπος διαμαρτυριών και άλλων ακτιβιστικών δράσεων, ιδίως από ομάδες που υποστηρίζουν ζητήματα κλίματος.

Πηγή: documentonews.gr