Διαμαρτυρίες κατά των γυναικοκτονιών στην Τουρκία φέρνουν στο προσκήνιο τη μάχη για δικαιοσύνη και ασφάλεια των γυναικών

Διαμαρτυρίες κατά των γυναικοκτονιών στην Τουρκία φέρνουν στο προσκήνιο τη μάχη για δικαιοσύνη και ασφάλεια των γυναικών

Στην Κωνσταντινούπολη, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά των γυναικοκτονιών έλαβαν χώρα υπό την αυστηρή επιτήρηση της αστυνομίας, ενώ οι γυναικοκτονίες στην Τουρκία έχουν αυξηθεί δραματικά το τελευταίο διάστημα. Στην πορεία που οργανώθηκε στην Χαλκηδόνα από την Ομοσπονδία Νέων Φεμινιστριών, οι συμμετέχοντες φώναξαν συνθήματα όπως «Τέλος στους δολοφόνους, τους βιαστές, την ατιμωρησία και τον εκφοβισμό» και «Γυναίκες, ζωή, ελευθερία».

Μια μικρότερη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο Πέρα, στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης, όπου κυρίως φοιτητές και γυναίκες εξέφρασαν την αντίθεσή τους, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα. Στην Άγκυρα, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην περιοχή Τσάνκαγια, όπου η αστυνομία απαγόρευσε τη διάλυση αλλά όχι τη συγκέντρωση, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα ακολουθούσε πορεία. Ωστόσο, επεισόδια ξέσπασαν κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του Δικηγορικού Συλλόγου της Άγκυρας, όπου γυναικείες οργανώσεις αντέτειναν στους εθνικιστές δικηγόρους.

Η φρικτή αύξηση των γυναικοκτονιών στην Τουρκία έχει προκαλέσει ισχυρές αντιδράσεις και οργή. Μέχρι τώρα, περίπου 300 γυναίκες έχουν δολοφονηθεί φέτος, με την πλατφόρμα «Θα σταματήσουμε τις γυναικοκτονίες» να καταγράφει μόνο τον Σεπτέμβριο 34 δολοφονίες από άνδρες και 20 θανάτους υπό ύποπτες συνθήκες. Σημαντικές περιπτώσεις, όπως η δολοφονία της 19χρονης Ικμπάλ Ουζούνερ και της 26χρονης αστυνομικού, έχουν εγκαινιάσει δημόσιες συζητήσεις για την ασφάλεια των γυναικών.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει αποσυρθεί από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, γεγονός που έχει εντείνει τις ανησυχίες για τις συνθήκες που προμηνύουν μια εύνοια προς τους δράστες και για την αποδυνάμωση των νόμων που προστατεύουν τις γυναίκες. Παρά τις υποσχέσεις του προεδρικού γραφείου για αυστηρότερες ποινές, οργανώσεις και προοδευτικοί πολίτες τονίζουν ότι η προστασία των γυναικών δεν είναι σταθερή προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

Πηγή: documentonews.gr