Διαψεύσεις από τη Βόρεια Κορέα για στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία στην Ουκρανία

Διαψεύσεις από τη Βόρεια Κορέα για στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία στην Ουκρανία

Η Βόρεια Κορέα απέρριψε τις φήμες περί παροχής στρατιωτών στη Ρωσία για να συμμετάσχουν στον πόλεμο στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις της Νότιας Κορέας «αβάσιμη φήμη». Ο εκπρόσωπος της Πιονγκγιάνγκ στον ΟΗΕ τόνισε ότι δεν υπάρχει ανάγκη να σχολιαστούν αυτές οι στερεοτυπικές φήμες κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας είχε προηγουμένως καλέσει τον Ρώσο πρεσβευτή στη Σεούλ, ζητώντας την «άμεση» αποχώρηση στρατιωτών που σύμφωνα με τους Νοτιοκορεάτες είχαν σταλεί από την Πιονγκγιάνγκ για να υποστηρίξουν τη Μόσχα στον πόλεμο της κατά της Ουκρανίας. Κατά την ακρόαση, ο Ρώσος πρεσβευτής υπογράμμισε ότι η συνεργασία ανάμεσα στη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα δεν αποτελεί απειλή για τα συμφέροντα ασφαλείας της Νότιας Κορέας.

Οι φήμες για την ανάπτυξη Βορειοκορεατών στρατιωτών δεν επιβεβαιώθηκαν από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, ωστόσο και οι δύο επισημαίνουν ότι αν αποδειχθούν αληθείς, θα μπορούσαν να αποτελούν μια δυνητικά επικίνδυνη κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Τέλος, ο εκπρόσωπος της Βόρειας Κορέας αναφέρθηκε και στις προθέσεις της Σεούλ, δηλώνοντας ότι οι ισχυρισμοί της αποσκοπούν στην αμαύρωση της εικόνας της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας και στην υπονόμευση των φιλικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Πηγή: documentonews.gr