Διαρκής Κρίση στη Λιβανέζικη Συνοριακή Ζώνη με Επιθέσεις κατά Κυανόκρανων του ΟΗΕ

Διαρκής Κρίση στη Λιβανέζικη Συνοριακή Ζώνη με Επιθέσεις κατά Κυανόκρανων του ΟΗΕ

Κυανόκρακροι ανεπτυγμένοι στο νότιο Λίβανο ανακοίνωσαν ότι δύο ισραηλινά άρματα μάχης εισήλθαν βιαίως σήμερα Κυριακή το πρωί σε μία από τις βάσεις της δύναμης του ΟΗΕ. Το συμβάν αυτό καταγράφηκε ως ένα ακόμη επεισόδιο επιθέσεων του ισραηλινού στρατού κατά μελών της Προσωρινής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών (UNIFIL, FINUL), με πέντε κυανόκρανους να τραυματίζονται.

Η UNIFIL ζήτησε “εξηγήσεις” για το νέο συμβάν, υπογραμμίζοντας ότι “για τέταρτη φορά μέσα σε τέσσερις ημέρες” υπενθυμίζει την υποχρέωση του ισραηλινού στρατού να διασφαλίσει την ασφάλεια του προσωπικού του ΟΗΕ και το απαραβίαστο των θέσεων του.

Προχθές, ο ισραηλινός στρατός είχε εμποδίσει μια σημαντική μεταφορά υλικοτεχνικής υποστήριξης της UNIFIL, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τη δύναμη του ΟΗΕ, η οποία απαιτούσε εξηγήσεις για τις σοκαριστικές παραβιάσεις.

Η UNIFIL ανακοίνωσε ότι “γύρω στις 4:30 π.μ., ενώ οι ειρηνευτικές δυνάμεις ήταν σε καταφύγια, δύο άρματα μάχης Merkava του ισραηλινού στρατού κατέστρεψαν την κεντρική πύλη και εισήλθαν βιαίως στη βάση”, παραμένοντας εκεί περίπου 45 λεπτά. Δύο ώρες αργότερα, αναφέρθηκαν πυρά που προκάλεσαν “καπνό” και “ερεθισμούς δέρματος και γαστρεντερικές διαταραχές” σε 15 κυανόκρανους που χρειάστηκαν φροντίδα.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ δήλωσε από τα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου ότι το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει στη Χεζμπολάχ να επιστρέψει σε παραμεθόριες περιοχές του Λιβάνου, ανεξαρτήτως της αποχώρησης των ισραηλινών δυνάμεων. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κάλεσε επίσης τον ΟΗΕ να αποσύρει τις ειρηνευτικές δυνάμεις του από τα σύνορα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της UNIFIL, Αντρέα Τενέντι, οι κυανόκρανοι αρνήθηκαν να αποχωρήσουν από τη συνοριακή περιοχή παρά τις επιθέσεις που δέχτηκαν, επισημαίνοντας τη σημασία της παρουσίας τους. Η UNIFIL, που αριθμεί περίπου 10.000 άνδρες, βρίσκεται πλέον υπό συνεχή κίνδυνο καθώς δέχεται πυρά από Ισραηλινές και Χεζμπολάχ δυνάμεις.

Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις, με χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία να ζητούν εξηγήσεις και να εκφράζουν ανησυχίες για πιθανές παραβιάσεις. Το Ισραήλ από την πλευρά του διατείνεται ότι οι επιθέσεις αφορούν απειλές κοντά σε θέσεις της UNIFIL.

Πηγή: documentonews.gr