Διαρροή Απόρρητων Εγγράφων Ανατρέπει Διπλωματικές Σχέσεις και Φανερώνει Στρατηγικά Σχέδια του Ισραήλ κατά του Ιράν

Διαρροή Απόρρητων Εγγράφων Ανατρέπει Διπλωματικές Σχέσεις και Φανερώνει Στρατηγικά Σχέδια του Ισραήλ κατά του Ιράν

Έχουν ξεκινήσει έρευνες στις ΗΠΑ σχετικά με τη δημόσια διαρροή χαρτιών που θεωρούνται άκρως απόρρητα. Αυτά τα έγγραφα προέρχονται από οργανισμούς όπως η Εθνική Υπηρεσία Γεωχωρικών Πληροφοριών και η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας και απευθύνονταν αποκλειστικά σε συγκεκριμένα άτομα από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τη Βρετανία, τον Καναδά και τη Νέα Ζηλανδία, που ανήκουν στη συμμαχία γνωστή ως “Πέντε Μάτια”.

Μία από τις αποκαλύψεις αναφέρεται στις προετοιμασίες που φαίνεται να κάνει το Ισραήλ για μια πιθανή επιθετική ενέργεια κατά του Ιράν. Ένα έγγραφο που έχει συνταχθεί από την Εθνική Υπηρεσία Γεωχωρικών Πληροφοριών αναφέρει τη μετακίνηση πυρομαχικών από τον Ισραηλινό στρατό. Παράλληλα, ένα άλλο έγγραφο, προερχόμενο από την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας, περιγράφει ασκήσεις της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας που περιλαμβάνουν πυραύλους αέρος-επιφάνειας, τις οποίες οι ειδικοί πιστεύουν πως σχετίζονται με την ίδια επιχείρηση.

Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ότι η έρευνα επικεντρώνεται στην αναγνώριση των ατόμων που είχαν πρόσβαση στα επίμαχα έγγραφα του Πενταγώνου. Οποιαδήποτε τέτοια διαρροή θα οδηγούσε αυτόματα σε έρευνες και από το FBI, παράλληλα με τις έρευνες του Πενταγώνου και των άλλων αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών. Το FBI έχει αρνηθεί να κάνει σχόλια σχετικά με την υπόθεση.

Η διαρροή αυτή αναμένεται να βλάψει σοβαρά τις διμερείς σχέσεις μεταξύ των κρατών που εμπλέκονται.

Πηγή: documentonews.gr