Διαταγή εκκένωσης 30 οικισμών στα σύνορα του Λιβάνου από το Ισραήλ

Διαταγή εκκένωσης 30 οικισμών στα σύνορα του Λιβάνου από το Ισραήλ

Διαταγή για την εκκένωση 30 οικισμών στις παραμεθόριες περιοχές του Λιβάνου ανακοίνωσε το Ισραήλ, ζητώντας από τους κατοίκους να μετακινηθούν βόρεια του ποταμού Αουάλι, ο οποίος βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα από τα σύνορα. Αν και η Σιδώνα και η Τύρος, μαζί με άλλα χωριά νότια του Αουάλι, δεν υπόκεινται σε εκκένωση, οι Ισραηλινοί στρατιωτικοί τόνισαν ότι “δεν θέλουμε να σας βλάψουμε. Για τη δική σας ασφάλεια, πρέπει να φύγετε άμεσα από τα σπίτια σας”. Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος Αβιχάι Αντράι δήλωσε ότι το Ισραήλ θα ενημερώσει τους κατοίκους σχετικά με τον χρόνο επιστροφής τους.

Η αναγγελία ήρθε ύστερα από οδηγίες που απαγόρευαν τις μετακινήσεις προς τα νότια, πέρα από τον ποταμό Λιτάνι, περίπου 32 χιλιόμετρα μακριά από την μπλε γραμμή που έχει ορίσει ο ΟΗΕ, χωρίζοντας το Λίβανο από το Ισραήλ.

Ο πρόεδρος της Βουλής του Λιβάνου, Ναμπίχ Μπέρι, που είναι σύμμαχος της Χεζμπολάχ, ζήτησε από τον ΟΗΕ να δημιουργήσει εναέριο διάδρομο για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε σχεδόν ένα εκατομμύριο ανθρώπους που έχουν εκτοπιστεί από τις ισραηλινές στρατιωτικές επιθέσεις. Σε δήλωσή του, κάλεσε τον ΟΗΕ να διασφαλίσει την παράδοση ανθρωπιστικού υλικού και ζήτησε από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και τον Ερυθρό Σταυρό του Λιβάνου να αναλάβουν δράση προσφέροντας τρόφιμα και ιατρικές προμήθειες στους πληγέντες στο νότιο τμήμα της χώρας.

Πηγή: documentonews.gr