Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο Εναντίον Λιβυκής Πολιτοφυλακής για Εγκλήματα Πολέμου

Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο Εναντίον Λιβυκής Πολιτοφυλακής για Εγκλήματα Πολέμου

Σήμερα, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ανακοίνωσε εντάλματα σύλληψης για έξι μέλη μιας λιβυκής πολιτοφυλακής, με κατηγορίες που σχετίζονται με εγκλήματα πολέμου. Οι κατηγορίες περιλαμβάνουν ανθρωποκτονίες, βασανιστήρια, κακοποιήσεις και σεξουαλική βία, ενώ μερικοί από τους υπόπτους αντιμετωπίζουν και κατηγορίες βιασμού.

Οι ύποπτοι σχετίζονται με την πολιτοφυλακή Κανιγιάτ, η οποία συνεργάστηκε με τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό κατά τη διάρκεια μιας αποτυχημένης επίθεσης στην Τρίπολη το 2019, που διήρκησε 14 μήνες. Αυτά τα άτομα είχαν ήδη υποστεί κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία το 2020 και το 2021 λόγω φερόμενων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Λιβύη έχει βυθιστεί σε αναρχία από την πτώση του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι το 2011, με δύο κυρίαρχους πολιτικούς φορείς: μια κυβέρνηση που εδρεύει στη δυτική Λιβύη, αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ, και μια άλλη στην ανατολική Λιβύη υπό τον στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ.

Ο εισαγγελέας του ΔΠΔ, Καρίμ Χαν, είχε δηλώσει ήδη από το 2023 ότι είχαν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στη Λιβύη από το 2011, αν και οι συγκεκριμένες λεπτομέρειες παρέμεναν αδιευκρίνιστες έως σήμερα. Η υπόθεση των παραβατικών ενεργειών στη Λιβύη παραπέμφθηκε στο ΔΠΔ το 2011 από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με την έρευνα να επικεντρώνεται στα φερόμενα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και τα εγκλήματα πολέμου από τον Φεβρουάριο της ίδιας χρονιάς.

Πηγή: documentonews.gr