Η Μαρίν Λεπέν, γνωστή για τον ρόλο της στην Ακροδεξιά στη Γαλλία, καλείται να αντιμετωπίσει κατηγορίες για «κατάχρηση κοινοτικών κονδυλίων» που χρονολογούνται από τη θητεία της ως ευρωβουλευτής στην Ευρωβουλή, από το 2004 έως το 2016. Η Εισαγγελία διατυπώνει την κατηγορία ότι είχε δημιουργήσει ένα παράνομο σχήμα για τη διοχέτευση ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων σε συνεργάτες της που ασχολούνταν κυρίως με κομματικές δραστηριότητες εντός Γαλλίας.
Ο κεντρικός ισχυρισμός είναι ότι αρκετοί βοηθοί που προσλήφθηκαν φαινομενικά για να εργαστούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην πραγματικότητα εκτελούσαν καθήκοντα που σχετίζονταν με το κόμμα της, την «Εθνική Συσπείρωση». Εάν βρεθεί ένοχη, η Λεπέν θα μπορούσε να καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης έως 10 ετών και σε πρόστιμα που θα φτάσουν μέχρι ένα εκατομμύριο ευρώ, ενώ υπάρχει πιθανότητα να αποκλειστεί από τις προεδρικές εκλογές του 2027.
Η Λεπέν υπερασπίστηκε την αθωότητά της, δηλώνοντας ότι δεν έχουν παραβιάσει κανενός είδους κανονισμό και ότι η υπόθεσή της θέτει σε κίνδυνο την ελευθερία του κοινοβουλευτικού έργου. Παράλληλα, σε αυτή την υπόθεση αντιμετωπίζουν κατηγορίες συνολικά 20 άτομα, περιλαμβανομένου του πατέρα της, Ζαν Μαρί Λεπέν.
Η κατάσταση αυτή δεν είναι μοναδική, καθώς και άλλοι ευρωβουλευτές έχουν κατηγορηθεί στο παρελθόν για παρόμοιες πρακτικές. Πριν την αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ, βουλευτές από το UKIP έχουν κατηγορηθεί για παρόμοιες ατασθαλίες. Ανάμεσα σε πρόσφατες υποθέσεις, το 2023, 108 ευρωβουλευτές κλήθηκαν να επιστρέψουν συνολικά δύο εκατομμύρια ευρώ λόγω κατηγοριών κατάχρησης κονδυλίων.
Στο πλαίσιο αυτών των κατηγοριών, ο Νικ Αϊόσα από τη Διεθνή Διαφάνεια αναφέρει ότι η εικονική απασχόληση κοινοβουλευτικών βοηθών μπορεί να υποδεικνύει παραβατικές συμπεριφορές που κυμαίνονται από απλή αμελότητα μέχρι σοβαρότερα εγκλήματα. Σημαντικό είναι ότι οι ευρωβουλευτές λαμβάνουν ένα μηνιαίο επίδομα χωρίς να απαιτείται απόδειξη, πράγμα που συνιστά ανοιχτό πεδίο για πιθανές καταχρήσεις.
Ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τονίζει την ανάγκη διαφάνειας και την ύπαρξη διαδικασιών που πρέπει να τηρούν οι ευρωβουλευτές για αποφυγή τέτοιων κατηγοριών, αναφέροντας ότι οι κανονισμοί έχουν αυστηροποιηθεί μετά από προηγούμενες υποθέσεις καταχρήσεων.
Η δίκη της Λεπέν αναμένεται να διαρκέσει περίπου δύο μήνες, με τον πολιτικό αντίκτυπο αυτής της διαδικασίας να παραμένει αβέβαιο. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ενδέχεται να ισχυριστεί ότι οι κατηγορίες έχουν πολιτικά κίνητρα, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την κοινή γνώμη και τη βάση υποστηρικτών της.
Πηγή: documentonews.gr