Δίκη Ολλανδής για υποδούλωση γυναικών Γιαζίντι και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Δίκη Ολλανδής για υποδούλωση γυναικών Γιαζίντι και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Μια Ολλανδή, η Χάσνα Ααράμπ, 33 ετών, δικάζεται στην Ολλανδία για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, καθώς φέρεται ότι συμμετείχε στην υποδούλωση δύο γυναικών Γιαζίντι κατά τη διάρκεια του 2015-2016. Οι κατηγορίες περιλαμβάνουν την κράτηση των γυναικών ως οικιακές σκλάβες, όταν η Ααράμπ ζούσε στη Ράκα με τον μικρό γιο της και τον σύζυγό της, ο οποίος ήταν μαχητής του Ισλαμικού Κράτους.

Το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο είχε υπό τον έλεγχό του μεγάλες περιοχές στο Ιράκ και στη Συρία από το 2014 έως το 2017, είχε εκδηλώσει εχθρότητα με τους Γιαζίντι, θεωρώντας τους «σατανιστές». Περίπου 3.000 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί και σχεδόν 7.000 γυναίκες και κορίτσια είχαν μετατραπεί σε σκλάβες. Το 2019, το «χαλιφάτο» του ΙΚ κατέρρευσε.

Η Ααράμπ κατηγορείται επίσης ότι υπήρξε μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης μεταξύ 2015 και 2022 και ότι θέτει σε κίνδυνο τον 4χρονο γιο της, τον οποίο μετέφερε σε εμπόλεμη ζώνη. Στη δικαστική διαδικασία, υποστήριξε ότι ένιωθε αποξενωμένη στην Ολλανδία και ότι μετέβη στη Συρία για να ξεκινήσει νέα ζωή, χωρίς να έχει πρόθεση να εμπλακεί στις φρικαλεότητες του ΙΚ. «Άκουσα κάποια πράγματα, αλλά δεν πίστευα ότι θα εμπλεκόμουν», ανέφερε στους δικαστές.

Η Ολλανδία είναι η δεύτερη χώρα που δικάζει έναν φερόμενο συνεργό του ΙΚ για εγκλήματα κατά των Γιαζίντι, μια θρησκευτική μειονότητα με στοιχεία από ζωροαστρισμό, χριστιανισμό, εβραίους, μουσουλμάνους και μανιχαϊσμό. Η υπεράσπισή της υποστηρίζει ότι η Ααράμπ ήταν νέα και αφελής και ότι δεν έχει δώσει εντολές στις Γιαζίντι, ενώ ο σύζυγός της τάσσονταν σε εμπόλεμη δράση. Η υπεράσπιση θα παρουσιάσει τα επιχειρήματά της αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

Η γερμανική δικαιοσύνη έχει καταδικάσει δύο μέλη του ΙΚ για εγκλήματα εις βάρος των Γιαζίντι, και η ολλανδική νομοθεσία επιτρέπει τη δίωξη υπόπτων για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ανάλογα με τη σύνδεση τους με τη χώρα.

Πηγή: documentonews.gr